Патриотите:Еколози и собственици да намерят баланс

Спорните промени в Закона за биологичното разнообразие ще бъдат обсъдени със заинтересованите страни на кръгла маса в парламента

Патриотите:Еколози и собственици да намерят баланс | StandartNews.com

„Нашите предложения са насочени към по-широка общност и очакваме подкрепа от собственици и ползватели на земи, които попадат в зоната на Натура 2000. Затова е нормално да участват в дискусиите при определянето на дейностите и плановете за управление. Това каза пред БНР Христиан Митев, вносител на промените в Закона за биологичното разнообразие и зам.-председател на правната комисия от групата на Обединените патриоти.

"Не във всички зони от Натура 2000 са забранени стопански дейности. Има зони, в които е възможно строителство на селища за екотуризъм... Ще се опитаме да съберем подкрепа от повече колеги“, подчерта той.

Спорните промени в Закона за биологичното разнообразие ще бъдат обсъдени със заинтересованите страни на кръгла маса в парламента. Експертната дискусия се организира по инициатива на председателя на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, която в края на миналата седмица заяви, че от ГЕРБ няма да подкрепят поправките, внесени от коалиционния партньор НФСБ.

Митев поясни, че целта на консултативните органи, които ще бъдат създадени към екоминистерството и регионалните екоинспекции, е да се чуе всяко мнение и да се намери най-доброто балансирано решение.

„Еколозите и собствениците ще се наложи да намерят баланс. Крайни позиции никога не са довели до нещо положително“, категоричен бе депутатът.

Очакванията на Христиан Митев законът да бъде приет до края на тази парламентарна сесия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай