Първокласниците със стари буквари на 15 септември

Първокласниците със стари буквари на 15 септември | StandartNews.com

България на гражданите не иска Радан Кънев за президент, казват хората на Кунева

Първокласниците няма да имат нови буквари през тази година. Въпреки, че заради променената учебна програма, според която децата ще учат по нов ред буквите и заради което трябваше да имат нов учебник, първият звънец за тях ще бие със сегашните букварчета на чиновете им плюс помагало от МОН. Това заяви в Хасково вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

"Издателите работят и без това при лимитирано време.Проведох много срещи с тях и истината е, че специално за буквара, който е най-сложната книга за издателите, е абсурдно да стане до август", обясни Кунева. Министърът на образованието разясни, че старите буквари ще се ползват с допълнителни приложения, които ще бъдат направени от МО и които ще отразят промените в учебния план, касаещи по-лесното усвояване на сричкуването от първолаците.

Другата голяма промяна в учебния план, която влиза от тази учебна година, е при пети клас. Министър Кунева посочи, че е получила уверението от издателите, учебниците на петокласниците да са готови през ноември.

"С математиката няма проблем. За 5-ти клас по география новото е изучаването на Антрактида и Австралия. Те обаче са назад в учебния процес. На 15 септември ще разполагат с учебните единици, ще направя преговорите, по-късно ще имат преформатиран текст. Ще има активна подкрепа от МО, в която учителите ще бъдат снабдени със специални листи. Възможно е и да има преструктуриране на материала", обясни още Кунева.

Тя обаче посочи, че при срещите с повече от 2000 учители до сега в цялата страна, включително и в Хасково, МО получава пълна подкрепа за реформата.

"Започваме да правим нещо ново и това поколение учители ще имат повече възможност да избират. Учебникът вече няма да е центъра на учебния процес, а това ще е учителят. Той ще е този, който ще избере подхода и начина да преподава. Гарантирам, че децата в първи клас ще могат да четата и пишат. Достатъчно сигурно ще бъде подкрепено учителското съсловие. Няма основание само заради закъснението с новите учебници в първи и пети клас прилагането на закона да бъде отлагано. Не си струва за цяла година да отложим модерния начин на обучение на тези деца", каза тя.

Меглена Кунева коментира още и че е съгласна с въвеждането на забрана за носене на бурки в училище и на обществени места: "Това беше направено във Франция със закон. Ние сме толерантен и достатъчно отворен народ, но има ситуации, в които трябва да преценим стъпките си през безопасност и интеграция."

"Никъде по места нямаме проблеми в коалиционната политика, в това число и в Хасково", заяви още лидерът на Движение Тя допълни ,че РБ, от което е част и воденото от нея Движение, ще търси консолидация през единна кандидатура за президент.

"За РБ е важно да се представим на президентските избори със силна кандидатура", посочи Кунева и обясни, че ДБГ е подало като възможности на структурите си по места да посочат в рамките на месец профила и с какви качества трябва да е кандидатът за президент според тях.

За спряганият като евентуален кандидат на Блока в президентската надпревара Радан Кънев, депутат от ДБГ и зам.-председател на бюджетната комисия в НС Димитър Танев коментира: Не считам, че това е обединителна кандидатура, считам че има по-добри кандидати, които да обединят Реформаторския блок".

"Проблемът в РБ е че трябва да изградим орган, през които да се вземат решенията, защото всеки опит да изразиш мнение и да изненадаш с него партньора, не е добра идея",обобщи процесите в коалицията Меглена Кунева.

По отношение на миналия тази седмица през МС антикуропционен закон, тя посочи, че усеща страх и нежелание този закон да стане факт и да бъде част от правната ни система.

Въпреки това изследване на общественото мнение е показало, че законът се радва на висока подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай