Първи ТВ дебат между Цачева и Радев

Първи ТВ дебат между Цачева и Радев | StandartNews.com

Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП – ген. Румен Радев, се изправиха един срещу друг в първия голям телевизионен сблъсък в ефира на bTV.

"Държавният глава трябва да се ръководи в дейността си от националния интерес. За мен националният интерес е образована и просперираща нация, която живее в стабилна и сигурна държава", посочи като свой първи приоритет Цачева. Като втори тя определи гарантирането на европейския и евроатлантическия път на развитие на страната, който по думите ѝ е без алтернатива.

"България има само ползи от тези съюзи. Ако бъда избрана за президент, ще отстояват тази ценностна ориентация на България", заяви Цачева. "Българското общество има нужда от справедливост, има нужда от единство", допълни тя.

"Убеден съм, че когато работя в интерес на гражданите с диалогичност, с мостове между граждани и институции, ще направя така, че България да има по-позитивен образ сред нашите партньори", каза още Цачева.

"Първият ми приоритет е сигурността. Тя започва още от външната политика, преминава през сигурността на границите и стига до сигурността на всеки гражданин в неговия дом", заяви от своя страна ген. Румен Радев.

Национална сигурност

"Промяната е неизбежна. Президентът не трябва да бъде церемониалмайстор нито рецитатор на чужди тези. Той трябва да бъде действен, да формулира ясни национални цели, да обединява – не да разделя, да умее да казва "Не", когато е под натиск", заяви още Радев. Той открои като втри приоритет балансирана и независима външна политика, която да се изгражда тук, в България и да се отстоява навън. "Третият ми приоритет е да бъда социален филтър на законите, които ощетяват правата гражданите и да допринасям за развитието на образованието, здравеопазването, икономиката и културата.

"По времето на кабинета „Орешарски бяха построени първите 30 км от оградата по границата, тогава бяха наказани двама български достойни генерали заради съмнения за висока цена. Оградата струваше 250 хил. лв. на км. В момента оградата, която Вие строите, струва над 1 млн.лв. на км, защо тогава имаше скандали в парламента а сега парламентът срамежливо мълчи, отговори генералът на въпрос на Цачева от кога знае за проблемите на границата и дали е бил на ясно с тях по времето на кабинета Орешарски с министър Ангел Найденов.

"Компромис не бива да се прави с подготовката на всички хора, които са в структурите и органите на националната сигурност, техния социален статус, функциите, ролята и задачите на структурите в националната сигурност и мисля, че дълги години това не е осъзнато", каза още Румен Радев. По думите му дълго време властта се е отнасяла с пренебрежение към тези проблеми и въоръжените ни сили са в това плачевно състояние.

"Ние разчитаме на европейската солидарност и служба за гранична храна. Активната външна политика води нашата държава. Фактът, че 160 млн. евро вече са тук за техническо оборудване и за стимулиране на границите. България надеждно охранява границата си. Гаранцията и сигурността на българските граждани е, че ще получава такива ресурси, каквито са необходими", заяви от своя страна Цачева.

"Това, че има европейска помощ е ясно, това, че премиерът организира фотосесии на границата с други лидери е ясно. Миналата седмица имаме 50 ръст на заловени и нахлули мигранти. Повечето са хванати на сръбската граница, това говори, че не се охраняваме добре, това ще ви го каже и мигранти хванат на "Лъвов мост", атакува Радев.

Цачева обаче не се съгласи, според нея страната ни достатъчно добре се пази от бежанците.

Радев също не се съгласи с отговора на опонентката му. Според него огромният проблем е, че каналджийството в България процъфтява. "То генерира огромни пари, което допринася за развитието на престъпността с нахлуването на мигрантите. За да го променя това, бих свикал Консултативен съвет за национална сигурност, където да се преценят рисковете и да се вземат адекватни мерки. Срамно е, че не пресичаме каналджийството", заяви той.

"Всички институции вече имат действия в тази посока. Свикването на такъв съвет е когато има остра и реална заплаха за страната. Не бива да се нагнетява ситуацията и да се провокира тревога сред гражданите на България. Институциите са на мястото си и работят. Използваме европейската солидарност", контрира го Цачева.

Външна политика

В рамките на дебата по външнополитическите теми Цачева и Радев се обединиха около въпроса за преразглеждане на икономическите санкции, наложени на Русия и се съгласиха, че страните, търпящи негативите, трябва да бъдат компенсирани.

Цачева заяви готовност да бъде върховен главнокомандващ на българската армия, тъй като тази фигура трябва да взима политическите решения, когато дипломацията е претърпяла провал. Кандидатът на ГЕРБ заяви готовност да се допитва не само вицепрезидента си вицеадмирал Манушев, но и до самия ген. Радев. Радев посочи, че не е проблем жена да бъде начело на българската армия и я посъветва да бъде главнокомандващ не само на армията, но и на всички въоръжени сили на България.

Да бъде ли възстановена казармата в България?

Румен Радев: Нямаме икономически ресурс да върнем наборната военна служба. Добра идея е ако гледаме патриотичното възпитание на младежта, но за мен трябва да имаме силно начално военно обучение.

Цецка Цачева: Трябва да имаме модерна българска армия в рамките на силите на НАТО и с надежда за обща европейска армия.

Ястреб или дипломат – какъв трябва да е българският президент в международните отношения?

Цецка Цачева: И до момента като председател на парламента, отстоявайки българския интерес, винаги съм подхождала с дипломатически средства и съм успявала да променя финални актове и декларации, които са приемани на международни форуми.

Румен Радев: Дипломат – на ястреби се нагледахме, рисковете ги носим всички ние.

Зависими ли сме от Русия?

Румен Радев: Нека да е ясно България е член на ЕС и НАТО. Друга алтернатива няма. Но това не значи, че трябва да създаваме врагове извън тези съюзи. Еврофилията не значи русофобия. Това, че губим икономически, е факт. "Южен поток" стана "Турски поток". Стана така, че евтиният газ е за Турция и таксите остават за нея и това е икономическата цена на русофобията. Не съм казвал, че искам преразглеждане на участието в НАТО, а начина на участие. Искам да видя България по-силен и активен член на съюзите. Не с послушание и декларации.

Цецка Цачева: Безспорно активна балансирана външна политика, стъпила на основата на националния интерес. Участието в НАТО трябва да продължи, а президентът да бъде гарант за модернизиране на военните сили. Направили сме европейския си избор. В рамките на кампанията, като че ли има противодействие и се чуват гласове за друга ориентация. Това е недопустимо.

Икономическите санкции срещу Русия трябва да бъдат преразгледани. Ще настоявам българската дипломация да изработи обща позиция за отмяна на санкциите и пострадалите държави да получат компенсации.

Румен Радев: Поздравявам г-жа Цачева, това е една рационална позиция. Но трябва да търсим интереса си.

На кого е Крим?

Румен Радев: Крим де юре е украински, де факто над него се вее руския флаг. Бъдещето му зависи от народа.

Цецка Цачева: Анексията е в грубо нарушение на договореностите след края на втората световна война. Крим е в Украйна.

Каква е в момента ролята на България в отношенията между между Турция и Европа?

Цецка Цачева: Ние сме съседи и така ще бъде. По повод дипломацията, като държава член на ЕС ние сме част от общото решение на политиките на ЕС.

Румен Радев: Не приемам Местан да бъде посредник между Турция и България, трябва да използваме официалните си канали.

Подкрепяте ли искането за облекчен визов режим на турски граждани в Европа?

Румен Радев: Не одобрявам, трябва са изпълнят условията за това.

Цецка Цачева: Задълженията по споразумението са ясно разписани и трябва да се изпълнят.

Правомощия на президента

В третия кръг на дебата Цачева и Радев отговаряха на въпроси, посветени на правомощията на държавния глава, двамата заявиха, че не желаят президентска република.

Според Радев правомощията на президента са „достатъчни, зависи как се оползотворяват". Цачева коментира, че „президентската институция е толкова силна, колкото е силна и с характер личността на президента. Има достатъчно възможности да се изпълняват рационално и да се уплътняват предвидените в Конституцията правомощия".

За квадратчето в бюлетините „Не подкрепям никого" Радев каза: „Може да го има, въпросът е как се бори. Аз съм против методиката за изчисляване на резултатите в президентските избори, приета през май".

„Като юрист никога не съм подкрепяла промени в последния момент, но когато става въпрос гарантиране възможността на българските граждани да упражняват правото си на глас, справедливостта изисква и подкрепям промените в последния момент", коментира Цачева.

Тя прехвърли вината за ситуацията на партньорите си в управляващата коалиция: „Нормите, които са действащи и предстоят да бъдат променени, бяха резултат уговорката на управляващото мнозинство – нашата толерантност към партньорите ни от Реформаторския блок и Патриотичния фронт доведе до там, за да има консенсус в пленарна зала, финално те да изработят текстовете. Когато стана ясно, че това не работи, активно се намесихме".

Според Радев това е довело до огромно огорчение у българите в чужбина, особено сред младите.

И двамата декларираха, че ще гласуват на референдума. Радев не отговори дали е „за" намаляване на субсидиите за партиите, а по въпроса за задължителното гласуване коментира: „Всеки българин трябва да има правото да решава дали да гласува и как".

Цачева припомни, че задължителното гласуване вече е въведено, а що се отнася до субсидиите, трябва да ги има, „защото в противен случай влизаме в нерегламентирано финансиране, за което и в момент има съмнение в определени екипи".

И двамата заявиха, че разчитат на българските граждани, без значение от кои партии са, включително ДПС.

За настоящия президент Росен Плевнелиев Цачева каза: „Той имаше много сложен мандат, справи се добре с двете служебни правителства, които му се наложи да структурира. Историята ще даде окончателна оценка за неговото президентстване". По думите на Радев Плевнелиев е „взел правилното решение и с облекчение ще напусне поста си".

Във финалните си думи Цачева каза, че тя трябва да е петият президент, „за да продължи България да бъде фактор на стабилност и сигурност, за да продължим евроатлантическото и европейското развитие на страната, за да имаме модерно образование и просперитет на българската нация, за нейното единство, за справедливост, за продължаване на реформата в съдебната система, в образованието. За мен правовата държава не е само основен принцип в Конституцията – целият ми съзнателен живот е в подчинение на този принцип. Ще продължа да работя за него".

Радев каза: „Защото България очаква промяна. Трябва да имаме самостоятелен и действен държавен глава. Той трябва да бъде стожер на националния интерес с трезва преценка и твърд характер. Трябва да е лидер и да може да взема отговорни решения в трудна обстановка. В моята професия залагаме живота си с всяко излитане, затова думите и делата ни са обезпечени с най-висока гаранция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай