Първанов скочи срещу военния министър

Първанов скочи срещу военния министър | StandartNews.com

"Беше смешно, когато министър на отбраната заяви, че щял да прихване руските самолети. Това е същия министър, който през ден ни убеждава, че е добре нашето небе да се пази от чужда армия". С тези думи лидерът на АБВ Георги Първанов коментира пред БНТ скандала със забраната за руските самолети във въздушното ни пространство и поведението на военния министър Николай Ненчев.

Първанов припомни извод от международна конференция, че "Световната архитектура на сигурност е немислима без приноса на Русия". Според него, "Европа е пред експлоадиране от тази неизброима вълна от бежанци. Не мога да знам от къде е дошъл натиска за отказа за въздушен коридор. В Българската политика за тези 25 години има политици, които козируват с готовото решение, политици с такъв инстинкт. Дори да не го бяха поискали от САЩ, нашите политици щяха да се пренатегнат", заяви лидерът на АБВ.

Според него има два основни нюанса в пришълската вълна. "Първата причина е в предизвиканите самоцелни конфликти. Често държавници предизвикват война, не знаейки какво има на изхода. Второ - да трябва да проявим съчувствие, но да приемем толкова, колкото може да приемем. Да определим нашите възможности. Това е по-честно към самите бежанци", смята политикът.

Относно предстоящите избори, той каза: "Очаквам мръсна кампания от политически сили, които са по-слаби, на които не им достигат аргументи".

Той защити кандидатурата на Георги Кадиев за столичен кмет, издигнат от новата коалиция "Сердика", в която влизат АБВ и Български социалдемократи. "Той има 6 години в столичния общински съвет, време през което, не търка банките, а беше един от най-активните", защити избора си Първанов.

Той поясни, че има около 40 общини, в които неговата партия ще участва заедно с БСП в различен формат. "Няма случай, в който БСП да са подкрепили кандидат на АБВ. От това губи левицата. Д загубиш местните избори, това е стратегическа цел", каза бившият държавен глава.

"Имаме около 230 кандидат-кметове. Това е почти цялата палитра - от най-големи до най-малки общини. 3/4-ти са кандидати на АБВ, непознати като партийни кадри, но познати като специалисти. В Пловдив ще се изправи един 40-годишен млад юрист. Това са млади хора, които ще се доказват тепърва", даде пример Първанов и поясни: "Подкрепяме доказани, успешни кметове".

За проекто-закон за борба с корупцията, Първанов каза: "АБВ не подкрепи закона за борба с корупцията, защото е слаб, може да се окаже вреден. Може да се създаде независима, равноотдалечена от всички институции нова структура. Какъв е смисълът да създадете нова структура, чийто шеф е назначен от министър-председателя? Хляба и ножа в едни ръце.

Да не говорим за това, че залагаме доноса като основа на борба с корупцията. Казах, че ако се приеме този закон, чаквам на другия ден след приемането на закона 1000 доноса - за всеки депутат, министър", заяви Георги Първанов.

Той е разочарован, че авторът на закона - Меглена Кунева планира да внесе проекта без промени след 3 месеца. "Защо не направиха това, което направи Калфин със закона за пенсионната реформа", не пропусна да изтъкне своя участник във властта лидерът на АБВ.

"Топката е и в парламента, той е този, който да направи анализа. Може да направим още 10 закона, които не работят", каза той по отношение на борбата с корупцията и законите, които я регламентират. Според него в много от случаите в Румъния, където тази битка има известни реални измерения: "Става въпрос и за политическа саморазправа. Законът се прави от специалисти, трябва да се направи това, от което имат нужда българите".

Относно увеличението на цената на тока и отражението му върху политическата стабилност, Първанов каза, че винаги е възможен сценаирии на падане на правителството. Той не пропусна да отбележи какво е могло да стане, ако АЕЦ "Белене" е щяла да заработи. "Генералното решение беше 2013-14 година да сме отворили двата блока на АЕЦ "Белене", каза тъмночервеният политик. Според него увеличението на цената на енергията може: "Да бъде много тежко, да не кажа фатално решение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай