Първанов и Стоянов в Баку с Плевнелиев

Първанов и Стоянов в Баку с Плевнелиев | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев и предшествениците му Георги Първанов (2002-2012) и Петър Стоянов (1997-2002) са на двудневно официално посещение в Азербайджан на глобален форум по сигурността. Лидерската среща на най-високо равнище е организирана от международния център "Низами Ганджеви". Конференцията в Баку ще бъде открита от президента на Азербайджан Илхам Алиев. А темата на форума е "Изграждането на доверие в по-голяма Европа".

На събитието ще присъстват редица държавни и правителствени ръководители от близкото минало на държави от цял свят. Плевнелиев ще бъде удостоен с международната награда "Низами Ганджеви" за принос към междукултурното разбирателство. На церемонията в Баку с престижния международен приз ще бъдат отличени и Бутрос Бутрос Гали - генерален секретар (1992-1996 г.) на ООН, и Абдулах Гюл - президент (2007 - 2014 г.) на Република Турция, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Първанов ще има изказване на форума, в което ще засегне актуални проблеми на световната и регионалната сигурност с особен акцент върху политиката на ЕС и България по отношение на Черноморския регион, Каспийския басейн и Централна Азия. Лидерът на АБВ ще сподели вижданията си за сътрудничеството с тези страни в областта на енергийната политика и за разпростиране върху тях на инициативата за "културните коридори" в Югоизточна Европа, съобщиха от централата на формацията.

Президентът Плевнелиев ще бъде удостоен днес с международната награда "Низами Ганджеви". Сред носителите на наградата са 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън, Хенри Кисинджър - държавен секретар на САЩ (1973-1977 г.), както и Маргарет Тачър - министър-председател на Великобритания (1979-1990 г.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай