Първан Симеонов попари партиите. Прогнозата

От негова гледна точка политиците са прекалили с посланията си от типа "другият да го няма“

Първан Симеонов попари партиите. Прогнозата | StandartNews.com

Според мен партиите не се изгубиха между първия и третия мандат, те се изгубиха още между първата и трета година на непрестанни избори. Аз също започнах да се изгубвам, а вероятно и избирателите. Това сподели в интервю за NOVA NEWS социологът Първан Симеонов.

От негова гледна точка политиците са прекалили с посланията си от типа „другият да го няма“, но са осъзнали, че „другият няма как да го няма“.

Всичко това доведе до напрежение и появата на един порочен цикъл, от който избирателите се оттеглиха. Предлагането на нова избирателна система пък е като гасене на огън с бензин, коментира социологът.

Симеонов изрази мнение, че трудно би се реализирал планът на ГЕРБ за правителство на малцинството. Смята също така, че доверието сред гласоподавателите би могло да се върне с появата на нови лица в политиката и добави, че в момента президентът Радев е в изключително изгодна роля и времето работи за него, тъй като – по думите на Симеонов – „има търсене на политическа сила с неговия профил“.

Много трудно е някой да си върне загубеното доверие. Сещам се само за два примера – Бойко Борисов и Мая Манолова, когато стана омбудсман. Доверие в политическия процес се влива, когато дойде някой нов и донесе надежда, тогава се вдига и избирателната активност, поясни Първан Симеонов.

Симеонов обаче не смята за нужно да се рестартира държавата наново, най-малкото защото не сме узрели за такива генерални промени, давайки пример с провала на конституционните промени и фактът, че политиците ни не могат да се разберат за редовно правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
иван
преди 2 дни

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik

Откажи