Партийни войни с еврото. Опасен удар по БНБ

Работни текстове, отразяващи лично мнение, бяха използвани от партиите за рейтинг

Партийни войни с еврото. Опасен удар по БНБ | StandartNews.com

Партийни войни с еврото нанесоха опасен удар по БНБ. Работни текстове от проекта на анализ за ефектите от влизането на страната ни в еврозоната стана причина част от партиите да трупат рейтинг на гърба на централната банка.

БСП и "Възраждане" обявиха, че разполагат с доклад на Българската народна банка, според който България не е готова за влизане в еврозоната. Новината гръмко разпространи Румен Гечев.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също обяви, че партията му разполага с документ от 136 страници, който потвърждавал тезата на партията му, че страната ни не трябва да влиза в еврозоната.

Партийната пропаганда светкавично завъртя медийни заглавия от рода на "секретен доклад на БНБ".

Истината се оказа съвсем различна. Става въпрос за стари работни текстове, писани преди 25 октомври, който не са били внасяни в работната група по макроикономически анализи и публични финанси към координационния съвет за въвеждане на еврото. Съответно - те не са били нито разглеждани, нито одобрявани. Текстовете не са гледани и в Управителния съвет на БНБ. Проектът отразява лични мнения на членове на групата, научи "Стандарт".

Спекулациите с тях обслужват само и единствено теснопартийни интереси, целящи да уронят престижа на БНБ в период на икономическа криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай