Партиите дебатират по законодателната програма на НС

Партиите дебатират по законодателната програма на НС | StandartNews.com

София. Законодателната програма на Народното събрание и дневният ред в парламента ще бъдат тема на обсъждане между лидерите на парламентарните групи днес. Срещата е от 11.00 часа и е организирана от председателя на парламента Михаил Миков, който в петък в официално обръщение предупреди, че "опитите да се блокира работата на Народното събрание подкопават основите на парламентаризма".

След като от Атака решиха да бойкотират работата на парламента, миналата седмица ту ГЕРБ, ту БСП проваляха заседанията. В последния ден на работната седмица председателят на ДПС Лютви Местан поиска консултации за законодателните приоритети до края на мандата, а лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов първоначално изрази готовност да изпрати на тях експерти или да отиде лично, след което реши в същото време да покани синдикатите на работна среща. От ГЕРБ настояха в дневния ред да влезе актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, което обаче не е било обсъждано в Министерски съвет. 

Михаил Миков направи предложението депутатите да работят с програмата от миналата седмица, но не изключи възможността от нанасяне на промени. Към момента програмата включва обсъждане на президентското вето върху регулациите за търговските вериги, ратификации на няколко международни споразумения, промени в закона за автомобилните превози и закона за офшорките, предлагани от ДПС, разглеждане на закона за защита на растенията.

По всяка вероятност ДПС ще искат приоритизирани да бъдат новият закон за тютюна и тютюневите изделия, с който се връща държавната регулация в сектора, както и законови изменения, свързани с банковата система. 

Още в петък БСП обявиха 7 "консенсусни" законопроекта - промени в закона за професионалното образование, в закона за автомобилните превози, за железопътния транспорт, законопроекта за защита на растенията, законопроекта за фискалния съвет, годишната програма за участие на България в процеса на вземане на решение на ЕС и Закона за отбраната и въоръжените сили.

По всяка вероятност Атака няма да вземе участие в консултациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай