Само Ципов от ГЕРБ кандидат за шеф на ЦИК(ВИДЕО)

Започнаха консултациите при президента

Само Ципов от ГЕРБ кандидат за шеф на ЦИК(ВИДЕО) | StandartNews.com

https://nstatic.nova.bg/public/pics/nova/article/980x551_1563279710.jpgБившият депутат и зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов е предложението на ГЕРБ за шеф на ЦИК. Това съобщи председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на консултациите при президента Румен Радев са състава и ръководството на ЦИК.

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ си получи ЦИК. Вече не може да напада Радев

Има такъв народ не издигнаха кандидат за председател. Те предложиха юристката Камелия Нейкова за заместник-председател на ЦИК. От 2001 г. тя присъства под различни форми в изборните администрации.

За членове на ЦИК "Има такъв народ" издигна юристката Елка Тодорова, която също от 2003 г. участва в редица изборни администрации и топ математика проф. Любомир Гаврилов, който има изключително задълбочени познания в прилагането на изборни модели.

Останалите партии също не издигнаха кандидатура за председател. Така Ципов остана единствен мераклия за шеф на новата ЦИК.

Промените в Изборния кодекс предвиждат съставът на ЦИК да бъде намален от сегашните 20 членове на 15. ГЕРБ-СДС ще имат четирима членове, "Има такъв народ" и БСП ще излъчат по трима, ДПС и "Демократична България" – по двама, а „Изправи се! Мутри вън!” ще посочи един представител в ЦИК.

Изпълнителното бюро на БСП реши вчера да излъчи Емил Войнов като зам.-председател на ЦИК, а Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева – като членове. И тримата са част от досегашната комисия, като Войнов бе шеф на червена ЦИК за прекия избор на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Преди вота на 4 април Войнов бе обвинен от ГЕРБ, че той прокарал усложняването на изборните протоколи.

ДПС предлага двамата досегашни членове от тяхната квота - секретарят на ЦИК Севинч Чолакова и Ерхан Чаушев.

От "Изправи се! Мутри вън!" съобщиха, че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията. "Човек с опит, почтен, с експертиза, адвокат с добро име, с близо 30-годишна практика", мотивира избора Манолова.

От “Демократична България” пък избирали между 5-6 имена, докато се спрели на социолога Цветозар Томов, който беше член и на предишния състав на ЦИК и на доктора по математически анализи и преподавател Любомир Георгиев, който от 2005 г. досега е участвал в съставите на РИК и ОИК.

Партиите в парламента трябва да постигнат съгласие за ръководството на ЦИК. Ако такова не бъде получено, председателят на Комисията и секретарят й ще се определят чрез жребий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай