Парламентът ще спори за мястото на хазарта

Патриотите искат да има казина само в 5-звездните хотели, в националните курорти и в близост до граничните пунктове

Парламентът ще спори за мястото на хазарта | StandartNews.com

Народното събрание се очаква да обсъжда и гласува днес на първо четене два проекта за промени в Закона за хазарта.

Единият е на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който беше отхвърлен от бюджетната комисия. Той предвижда казина да има само в 5-звездните хотели, в националните курорти и в близост до граничните пунктове. Патриотите искаха промяната с аргумента, че така ще се ограничи хазартната зависимост.

Ако поправките бъдат приети, това ще доведе до затварянето на 637 обекта в страната, което ще струва на хазната близо 60 млн. лв. загуби от данъци, посочват от Министерството на финансите в мотивите против проекта на Симеонов. И допълват, че отделно секторът внася по 25 млн. лв. осигурителни вноски.

От игралната индустрия изтъкват, че предлаганите от лидера на НФСБ промени ще ощетят държавния бюджет, а затварянето на игрални зали в следващите пет години  ще доведе до загуба на работни места и крие риск от развитие на нелегален хазарт.

От ГЕРБ пък предлагат да се закрие комисията по хазарта и тя да стане агенция, чийто шеф ще се назначава от кабинета.

А преди заседанието на кабинета днес  се очаква да се събере и Коалиционния съвет. Миналата седмица Обединените патриоти заплашиха да излязат от управлението заради отпадането на текста за доброволните отряди в закона за МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай