Парламентът пуска кепенци в извънредното положение

Народното събрание ще бъде затворено за времето на извънредното положение

Парламентът пуска кепенци в извънредното положение | StandartNews.com

Народното събрание ще бъде затворено за времето на извънредното положение.

Предложението е внесено лично от председателката на парламента Цвета Караянчева.

Депутатите да се събират извънредно само за спешни законодателни инициативи, свързани с мерките, са решили на председателски съвет. БСП са се обявили против това.

Решението е свързано с факта, че 240 депутати се събират заедно в една зала, без да е спазено изискването за разстояние между тях, въпреки всички взети мерки за дезинфекция на Народното събрание. Това е единствената точка за днес в парламента.

„Днес заразените са 200, утре – 1000. Не може всички в карантина, а ние да нарушаваме закона. Вирусът няма да пита: „Депутат ли сте? А, добре, извинете, ще ви подмина“. А ако има контактен? Ще блокираме Народното събрание. С работата можем да наваксаме, с човешкия живот – не“, заяви Караянчева.

Опозицията остро се противопостави и обяви, че се руши авторитетът на институцията и тя отдавна е станала гумен печат за решенията на кабинета.

„Целеше се спиране на НС за неопределен срок. Извънредното няма да свърши на 13 април. Да заключим Народното събрание отвън и да се събираме по искане на вашия председател. Народното събрание трябва да се свика само още веднъж – за оставка на Министерския съвет и нови избори“, контрира Кристиан Вигенин от „БСП за България“.

Според Валери Жаблянов пък взетото решение нарушава Конституцията и демократичния ред: „Да се отървете от Народното събрание и да управлявате с укази и пресконференции. Това е“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай