Парламентът преизбира Диана Ковачева за омбудсман

Мандатът й изтича през юли, а тя е единствен кандидат за поста

Парламентът преизбира Диана Ковачева за омбудсман | StandartNews.com

Депутатите решават днес дали да преизберат Диана Ковачева за национален омбудсман. Мандатът й изтича през юли, а тя е единствен кандидат за поста. Диана Ковачева е номинирана от ГЕРБ, а по закон мандатът на омбудсмана е петгодишен.

Той може да бъде повторен само веднъж. Ковачева зае поста след като предшественичката й Мая Манолова се включи в местните избори миналата година. Преди това бе неин заместник.

В кариерата си Ковачева има и участие като правосъден министър в първия кабинет на премиера Бойко Борисов.

В четвъртък депутатите ще разискват и измененията в закона за Държавна агенция „Разузнаване“, с които сред дейностите на разузнаването изрично се включва придобиването на информация за хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи, както и организиране и осъществяване на собствени комуникации за разузнавателни цели. Със законопроекта се правят промени и в закона за ДАНС, като се дава право на агенцията да извършва проверки за установяване самоличността на лица.

Правят се и промени в закона за противодействие на тероризма, с които се създава междуведомствено звено, в което ще участват органи и структури на прокуратурата, МВР, ДАНС, цивилното и военното разузнавания и митниците.

Други изменения се правят и в закона за движение по пътищата, с които се предвижда определени структури на Държавната агенция „Разузнаване“ и служба „Военна информация“ да ползват специален режим на движение за обезпечаване на сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай