Парламента гласува за връщане на суми от Булгаргаз

Промените предвиждат връщане на парите за газ на хората, които ползват синьо гориво и на бизнеса

Парламента гласува за връщане на суми от Булгаргаз | StandartNews.com

Народното събрание ще заседава извънредно, за да гласува промените в Закона за енергетиката. Окончателните текстове трябва да регламентират правилата и сроковете, по които „Булгаргаз“ ще връща сумите по договорите, сключени с клиенти, за да влезе в сила намалението на цената на газа от 40%, договорено с „Газпром“.

Промените предвиждат да бъдат върнати парите за газ на хората, които ползват синьо гориво и на бизнеса. Очаква се в рамките на месец Комисията за енергийно и водно регулиране да определи нови цени на газа и парното със задна дата от 5 август миналата година до 31 март на тази.

Става въпрос за 150 милиона лева, които руската компания „Газпром Експорт“ върна на българското дружество „Булгаргаз“ заради понижаване на цената с 40%.

Спорът между първо и второ четене на закона беше, че част от промените изключваха връщането на пари за бизнеса, който е купувал газ на свободно договорени цени. В крайна сметка спорният текст отпадна и пари ще бъдат възстановявани и на бизнеса. От там претендират за суми в размер на 45 милиона лева.

Депутатите ще разгледат окончателно и промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които възрастта за приемане на военна служба става 40 години. Целта на поправките, предложени от правителството, е да се реши сериозният проблем с некомплекта на въоръжените сили. Парламентът ще гласува на второ четене и промени в Закона за Търговския регистър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай