Парламентът гласува по втория вот на недоверие

Парламентът гласува по втория вот на недоверие | StandartNews.com

София. Отново възникна неразбирателство между мнозинството и опозицията по повод кворума в началото на парламентарното заседание. Председателят на Народното събрание Михаил Миков прекрати регистрацията на 13-ата секунда след 9.00 ч. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов избухна в недоволство и напусна залата с твърдения, че това се прави нарочно с цел поддържане на нисък кворум. Въпреки това 152-ма депутати се бяха регистрирали и заседанието започна.

Народното събрание ще гласува днес след 13 ч. втория вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски по искане на ГЕРБ. Вотът се отнася за провежданата регионалната политика от кабинета.

Дебатите се проведоха вчера в присъствието на министър-председателя и министрите от кабинета. Според мотивите на вносителите Министерството на регионалното развитие не функционира, а инвестиционният процес и бизнесът са блокирани.

За да е успешен, вотът на недоверие трябва да е подкрепен от най-малко 121 депутати. Началото на гласуването е в 13.20 часа, тъй като тогава изтича 24-часовият срок след дебатите.

Това е втори вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски, внесен от ГЕРБ. Депутатите на Борисов го внесоха на 10 октомври и обявиха, че е "за провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата". Първият вот, за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране, бе отхвърлен на 2 октомври.

Още докато вървяха дебатите по този обаче стана ясно, че ГЕРБ се готви да внесе в Народното събрание в петък трети вот, най-вероятно на тема "култура".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай