Пари има! Но Пеканов посочи два големи капана

Без парламент заложените в Плана за възстановяване реформи няма да се случат

Пари има! Но Пеканов посочи два големи капана | StandartNews.com

Пари в хазната има. По плана за възстановяване средствата също не са застрашени. Но за да се отпушат и едните, и други пари трябват две неща – работещ парламент и стабилен кабинет. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в интервю за Нова тв. Той посочи два капана, които могат да спрат сумите.

Първият е да няма актуализация на бюджета. Ситуацията в страната е трудна и тежка и се присъединявам към призива на моите колеги, че актуализацията на бюджета е важна, каза Пеканов.  „Важно е да има и редовен кабинет. Защо - както се аргументира и финансовият министър Асен Василев - средства има, но ние имаме нужда от санкция от парламента. Важно е парламентарните групи да се обединят по някакъв начин и актуализацията да се случи, за да стигнат нужните средства до бизнеса, гражданите и пенсионерите”, добави зам. министър-председателят.

Вторият капан е свързан с изпълнителната власт. Стабилен и редовен кабинет, по думите на Пеканов, трябва да има в обозримо бъдеще и заради Плана за възстановяване и устойчивост.  „Средствата за България не са застрашени, те са си там. В момента, в който изпратим Плана и той бъде одобрен, ще получим първата част”, обяви той.

Рискове заради забавянето обаче имало, обясни Пеканов. „Законовите промени трябва да минат през парламента. Тоест, всичко, което сме заложили - парите по него ще дойдат, когато го изпълняваме. При липса на парламент значи, че реформите, заложени да се случат до края на тази година, няма да се случат. Това ще означава, че и част от парите няма да дойдат тази година”, каза Пеканов.

Чисто технически - липсата на парламент буди някои притеснения в европейските партньори, защото нямало как реформите да се случат, уточни още вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай