Паргов: Великото дело на Ботев е урок по родолюбие

В две минути мълчание се събира признателността на един народ към всички герои, дали живота си за България

Паргов: Великото дело на Ботев е урок по родолюбие | StandartNews.com

На 2 юни, в две минути мълчание се събира признателността на цял един народ към всички знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на родината. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов след поклонението пред паметника на Христо Ботев и на Братската могила в Борисовата градина. В събитието взеха участие заместник-председателят на НС на БСП Кирил Добрев, заместник-председателите на ИБ на Градската организация Милка Христова и проф. Ваня Добрева, председателите на националното и градското младежко обединение Николай Бериевски и Петко Димитров, общински съветници, членове и симпатизанти на партията и граждани.

„В тези минути е концентрирано преклонението ни пред саможертвения устрем на Ботев и неговите четници, на всички борци за национална и духовна независимост, за социална справедливост и човешки права.Те са израз на дълбокия ни поклон пред подвига и себеотрицанието, в името на бъдещето и по-добрия живот на българския народ, които се увенчават с безсмъртие“, посочи Паргов.

Според него великото дело и гениалното творчество на Христо Ботев са важен урок по родолюбие, който всеки българин трябва да помни и да предава на потомците си. „Те са символ на стремежа на една нация да отхвърли робството и отново да запише името на държавата си на картата на Европа“, изтъкна той.

„Личността на Ботев е олицетворение на свободолюбивия и непреклонен български дух. Той е пример за това как трябва да се отстояват правата, свободите, ценностите и идеалите, категоричен бе лидерът на столичните социалисти, като добави, че е изключително важно в днешно време да го следваме.

„Само ако си отдаден и поставяш общия интерес над личния, вършиш съвестно и отговорно делото, с което си се захванал, ще оставиш следа след себе си. А колко ярка ще е тя, зависи от това дали твърдо си отстоявал принципите си и какво си постигнал в името на хората и тяхното добруване“, убеден е председателят на БСП – София.

„Поклон пред паметта на Ботев и Левски, на героите от Априлското въстание, на мъчениците от Батак, на опълченците от Шипченската епопея, на българските воини и офицери, сражавали се в Балканските войни, в Първата и Втората световна война, на участниците в Септемврийското въстание и антифашистката съпротива. Преклонение пред всички синове и дъщери на България, които с кръвта си писаха историята на Отечеството“, заяви Калоян Паргов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай