Паргов: В СОС са ни нужни разум и далновидност

Готови сме да работим конструктивно и солидарно, но няма да допуснем прахосване на средства, заяви лидерът на БСП-София и председател на групата на социалистите в СОС

Паргов: В СОС са ни нужни разум и далновидност | StandartNews.com
  • Готови сме да работим конструктивно и солидарно, но няма да допуснем прахосване на средства, заяви лидерът на БСП-София и председател на групата на социалистите в СОС

На всички в Столичния общински съвет са ни нужни много разум и далновидност, за да не влезем навръх Велики четвъртък в ролята на Пилат Понтийски за хората. Това заяви лидерът на БСП-София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов във встъпителното си изказване по време на извънредната сесия днес.

"На Велики четвъртък и на тази първа по рода си онлайн сесия всички ние сме призвани да вземем отговорни решения в името на живота на хората, каза Калоян Паргов. - Тези решения са свързани не само със здравето им и борбата с вируса, но и с оцеляването на нашите сънародници в тежката социално-икономическа криза, която предстои. Затова днес, на Велики четвъртък, всички ние в Столичния общински съвет трябва да проявим мъдрост, разум и далновидност, да загърбим политическото си его и популизма и да не допуснем точно на този ден да влезем в ролята на Пилат Понтийски за хората. Защото най-важното нещо, което трябва да ни води днес е именно мисълта за хората".

Калоян Паргов отбеляза, че през последния месец общинските съветници от групата на БСП за България в СОС са се включили активно в търсенето на подходящите мерки за справяне с тежката ситуация, предизвикана от непознатия вирус COVID19. "Бяхме солидарни, постъпихме отговорно така, както трябва да го направи всеки отговорен политик или политическа сила, заяви той. - Включихме се в работата и това беше само началото. Предстои ни да вземем още редица мерки. Част от тях ще станат факт на тази сесия, а след тях ще работим и ще обсъждаме още пакети с мерки в помощ на гражданите в София. Това е нашата отговорност. За първи път от много време и управляващите от ГЕРБ допуснаха опозицията да се включи в работата, дори повечето от нашите предложения бяха приети и попаднаха в доклада с кризисни мерки. Ние сме готови да продължим тази работна практика с оглед защита на интересите на софиянци и решаване на проблемите на града ни".

Лидерът на БСП - София добави, че е изключително важно при преосмислянето на приоритетите в бюджета за 2020 година да бъде обърнато много сериозно внимание на здравеопазването и транспорта - две от най-засегнатите сфери в кризата. "Благодарим на всички онези, които са на първа линия в момента и са на своя пост - освен здравните работници, това са също и шофьорите в градския транспорт, служителите в инспектората, в общинска полиция, доброволците..., каза още Калоян Паргов. - Радвам се, че кметът Фандъкова се вслуша в нашето предложение от вчера да бъдат тествани всички шофьори в градския транспорт и това ще се случи".

Калоян Паргов засегна и инвестиционната програма на Столична община. "Оттук-нататък тя ще бъде във фокуса на нашите дискусии, но едно е най-важно от всичко - да работим с ясната цел, че чрез нея трябва да създаваме работни места за хората. Защото както държавата, така и Столична община - като най-голямата в страната - е длъжна да понесе по-голямата част от социалната цена, която всички ще платим в следствие на тежката криза. Трябва също така да е ясно още нещо - общинските съветници от групата на БСП сме готови да работим конструктивно и солидарно. Но ще бъдем и основният коректив на управляващите. Ще следим много внимателно разходването на средствата, които ще бъдат насочени към плащането на социалната цена на кризата. Няма да допуснем да бъдат прахосвани средства. Надявам се, че в тази криза разумът ще надделее. В противен случай много скоро гладът на хората ще измести страха им от вируса...".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай