Паргов: Изборът на нов шеф на гробищата е фарс

Когато и да подаде оставка г-н Чобанов, все ще е късно, каза лидерът на БСП-София

Паргов: Изборът на нов шеф на гробищата е фарс | StandartNews.com

Симптоматичен за начина, по който се работи в Столичния общински съвет, е наскоро приключилият, набързо, конкурс за избор на нов директор на ОП „Гробищни паркове“. Той се проведе в един ден, 21-ви януари, и можем да го наречем с една дума – фарс. Това каза Калоян Паргов в декларация от името на групата на социалистите в СОС в началото на днешната сесия.

По думите му този конкурс извежда на дневен ред начина, по който се провежда подборът на ръководни кадри в системата на общинските дружества и предприятия. „Откритото, законосъобразно и обективно класиране на всички кандидати е важно. А не формално, преднамерено и задкулисно взимане на решения от чиновници, без значение дали са на ниво заместник-кмет или на ниво директор на дирекция“, изтъкна Паргов.

Той посочи, че тази комисия се председателстваше от доц. Тодор Чобанов, който в рамките на 1 заседание, с продължителност 4 часа, е поставил членовете в невъзможност да се запознаят с 6 концепции, да проведат интервюта със съответния брой кандидати, да оценят концепциите и представянето им и да вземат решение как да бъдат класирани.

„Отговорността за всичко, което сега се случва в това предприятие, ще я носят тези, които са участвали в тази изборна комисия. Няма разумно обяснение какво е наложило процедурата да бъде сведена до едно заседание, на което комисията набързо да свърши цялата й възложена работа“, каза Калоян Паргов.

Според него още по-смущаващо е, че на членове на комисията, които носят отговорност за направения избор, е отказан достъп до оценъчните бланки на базата, на които е извършено класирането и съответно е определен победителят в конкурса.  „Явно те са строго секретни и имат отношение към националната сигурност, след като са такава тайна“, предположи той.

„Този начин на подбор, под ръководството на зам.-кмета Чобанов, можем да го оценим като безцеремонен и скандален. За пореден път наблюдаваме от негова страна опит за незачитане на правилата и принципите за прозрачно и отговорно управление“, категоричен бе Паргов.

„Общинските съветници от БСП няма да служат за параван или смокинов лист, който да прикрива взимането на еднолични и непрозрачни решения, за които администрацията използва съветниците като гумен печат, с оглед прокарване на лични решения и виждания“, заяви председателят на групата на социалистите.

„Гробищните паркове и състоянието им е тема, която ние отказваме открито да дебатираме и обсъждаме, защото разбираемо тя не е от най-приятните. Но по начина, по който се грижим за тези, които сме изпратили там, показваме нашето отношение и уважение към тях. За съжаление това, което виждаме не говори добре за нас – и  като нация, и като община,  и като жители на столичния град“, обясни Паргов.

„Колкото по-скоро, г-н Чобанов, подадете оставка, толкова по-добре за процесите, за които отговаряте. Когато и да я подадете, все ще е късно“, обърна се в заключение Калоян Паргов към заместник-кмета по Култура, образование, спорт и младежки дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай