Паргов иска спешни заседания в СОС за Топлофикация

Не мисля, че причините за оставката на изпълнителния директор на "Топлофикация - София" са само лични, каза лидерът на БСП-София

Паргов иска спешни заседания в СОС за Топлофикация | StandartNews.com
  • Не мисля, че причините за оставката на изпълнителния директор на "Топлофикация - София" са само лични, каза лидерът на БСП-София

Лидерът на БСП-София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов поиска спешно заседание на три комисии заради столичната "Топлофикация" и финансов одит на дружеството. Това стана по време на втората сесия на Столичния общински съвет, на която бяха гласувани съставите и ръководствата на всички комисии. Неговото изказване в началото на сесията беше по повод новината в медиите от понеделник за подадената оставка на изпълнителния директор на "Топлофикация - София" инж. Кремен Георгиев и за назначаването на Александър Александров за нов изпълнителен член на Управителния съвет на дружеството.

"Практиката директори на различни общински дружества да си подават оставката по лични причини не е от вчера, коментира Калоян Паргов. - От Надзорния съвет на "Топлофикация - София" обаче трябва да обяснят причините, довели до тази оставка, ако са им известни. Защото аз не мисля, че са само лични. Освен това, важно е да знаем малко повече за появята на нов човек начело на дружеството - от медиите разбрахме, че се казва Александър Александров, но ние не го познаваме. Настояваме да знаем как ще работи "Топлофикация - София" оттук-нататък".

По тази причина Калоян Паргов предложи след конструирането и гласуването на съставите и ръководствата на комисиите в СОС, да бъдат свикани спешно заседания на три от тях, които имат отношение по въпроса с "Топлофикация - София" - "Инженерна инфраструктура и енергийно планиране", "Икономика и собственост" и "Финанси и бюджет".

"Те трябва да изслушат членовете на Надзорния съвет и управителното тяло на дружеството с оглед моментното му състояние, причините, довели до оставката на изпълнителния директор и готовността за отоплителния сезон, обясни Калоян Паргов. - Освен това, новите общински съветници трябва да се запознаят със състоянието на "Топлофикация - София". Наложителен е и финансов одит на дружеството, предвид размера на дълговете му. През лятото, преди да приключи мандата си, предишният състав на СОС прие решение, с което даде ход за търсене на международен консултант, за да бъде предложен нов финансов модел за развитие на дружеството с цел оздравяването му. Време е да започнем да изпълняваме това решение".

Калоян Паргов настоя СОС да спази буквата на закона и следващото ръководство на "Топлофикация - София" да бъде избрано с конкурс, на който всички кандидати да представят концепциите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай