Паргов иска решения за спирките в София

ЦГМ да поеме отговорността за изграждането и поддръжката на спирките в София, зове лидерът на БСП-София

Паргов иска решения за спирките в София | StandartNews.com
  • ЦГМ да поеме отговорността за изграждането и поддръжката на спирките в София, зове лидерът на БСП-София
  • Общината пропусна 10 години да реши проблема със спирките - от 2700, с навеси са 1107

СОС трябва да възложи на Центъра за градска мобилност да изгради цялостна концепция и да поеме отговорността за изграждането и поддръжката на спирките в София. Това каза председателят на БСП – София и на групата на социалистите Калоян Паргов в интервю за БНР.

Според него макар това да не е от най-сериозните проблеми на столицата, през есенно-зимния сезон той дразни хората и това е напълно нормално.

„Общината пропусна вече десет години с напразни обещания и надежди, че ще решава този проблем, наред с уреждане на транспортните разписания в столицата, които да са съобразени с предпочитанията на пътниците. Общият брой спирки в София е 2700, от тях спирки с навеси имаме 1107. Тоест са под 50 %. 590 броя навеси са навеси собственост на ЦГМ, като отговорността да ги поддържа е тяхна. Имаме около 125 навеса, които са дадени на една рекламна компания, която срещу ангажимента да ги поддържа разполага на тях съответни реклами. Имаме навеси, собственост на Столичния електротранспорт и на Столичния автотранспорт. Имаме и такива, които никой не знае чия собственост са“, обясни Паргов.

Той заяви, че това е пример за тоталния хаос и безхаберието вече толкова години.

„Има два варианта. Управляващите от ГЕРБ предложиха стандартния начин, използвайки концесия за спиркореклама, която да даде възможност на рекламни компании да изградят и да поддържат спирконавеси за сметка на приходите на реклама. Вече три години тази концесия, срещу която от БСП сме се обявили категорично, не се реализира“, посочи заместник-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС.

По думите му социалистите имат друго предложение – Столичният общински съвет да възложи в следващия бюджет на ЦГМ да изгради цялостна концепция по проблема и да поеме отговорността за изграждането и поддръжката на всички тези спирки. Те да имат един единствен собственик. А той, ако иска може да ги отдава за реклама, а с приходите да ги поддържа.

„Цялата тази инвестиция за над 1000 спирки ще струва не повече от няколко милиона лева и в рамките на една година проблемът ще се реши изцяло“, категоричен бе Калоян Паргов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай