Паргов: 9 май е ден на човешката съвест и героизъм

Пет години след Деня на победата, 9 май е обявен и за Ден на Европа, защото корените на обединена, демократична Европа са антифашистки, отбеляза лидерът на БСП - София

Паргов: 9 май е ден на човешката съвест и героизъм | StandartNews.com

Пет години след Деня на победата, 9 май е обявен и за Ден на Европа, защото корените на обединена, демократична Европа са антифашистки, отбеляза лидерът на БСП - София

Девети май е ден на човешката съвест и героизъм. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов по повод Деня на Победата и на Европа. Той поднесе венец от името на Градския съвет на БСП - София на паметника на Съветската армия, заедно с общинския съветник Николай Николов, председателите на РС на БСП - "Искър" Борис Цветков и на РС на БСП - "Красна поляна" Евгений Белий, Светлана Шаренкова и десетки граждани.

"Преди 75 години, в полунощ на 9 май, нацистка Германия капитулира. "Войната свърши!" – този възглас ехти от Москва до Париж, от Лондон до Вашингтон, от Берлин до Сталинград и от София до Ламанша! Войната, разпалена от хитлеристка Германия и нейните съучастници, войната, която погуби милиони човеци, причини неизмерими, невъобразими страдания и остави след себе си жестока разруха и опустошение, каза Калоян Паргов. - "Войната свърши!" Светът ликува! Величествен ден! Който ще остане завинаги в историята на изтерзаната планета като Ден на победата! Победата над нацизма. Победата над една престъпна, човеконенавистна, расистка идеология, осъдила половината човечество на изтребление. Ние, днешните поколения, не можем да си представим тази война, ужасите, крематориумите, масовото унищожение на хора, безпримерните нацистки престъпления. Не можем да си представим тази титанична битка срещу всемирното зло, нито възторженото опиянение от победата".

Калоян Паргов отбеляза, че историята не може да бъде нито подменена, нито зачеркната. "Нацизмът получи своята заслужена присъда, добави той. - Пет години след Деня на победата, 9 май е обявен и за Ден на Европа. Защото корените на обединена, демократична Европа са антифашистки. Защото всички принципи и идеи, върху които е съграден ЕС, са изстрадани, извоювани и родени от антифашистката борба. Защото без Деня на победата Денят на Европа е невъзможен. Защото Европа, прегазена от нацизма, срината в руини - тази Европа беше освободена от Червената армия. Девети май е ден на памет и почит пред гибелта на 60 милиона загинали, от тях – 27 милиона съветски граждани. Девети май е ден на преклонение пред всички загинали по бойните полета, в нацистките концлагери, в Съпротивата, в която дадоха живота си и десетки хиляди български антифашисти. Девети май е ден на почит и признателност към всеки един участник в страховитата битката на човечеството срещу нацизма.

Девети май е ден, в който осъзнаваме, че битката със злото, с фашизма и с неговите съвременни набези не е завършена. Девети май е ден, в който заявяваме твърдата си воля да разобличаваме всеки опит за фалшифициране на историята на Втората световна война. Девети май е ден на човешката съвест и героизъм. Ден, който ще пребъде! Вечна слава на героите, които извоюваха нашата свобода! Честит празник!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай