Паргов: 300 лв. алтернативен данък таксита

От БСП сме склонни да подкрепим исканията на бранша, заяви лидерът на столичните социалисти

Паргов: 300 лв. алтернативен данък таксита | StandartNews.com
  • От БСП сме склонни да подкрепим исканията на бранша, заяви лидерът на столичните социалисти

Алтернативният данък на такситата за 2021 г. да стане 300 лв., като държавата компенсира Столична община с разликата до 850 лв. Това предлага Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност на СОС. Предложението му е свързано с отражението, което оказа извънредното положение и последвалите противоепидемични мерки заради пандемията от Ковид-19. Те доведоха до драстичното намаление на приходите в обществения транспорт, в това число и в таксиметровия бранш. „В периода март - май 2020 г. приходите на фирмите и шофьорите спаднаха със 70%, а в момента са стабилизирани средно на нивата от 50% спрямо миналогодишните. Над 20% са шофьорите на таксита преустановили дейността си“, обясни Паргов.

Той припомни, че разпоредбите на Закона за автомобилните превози изискват всяка година до 31 октомври общинските съвети да определят размера на алтернативния данък за такситата и тарифите за обслужване на клиентите.

„От БСП сме склонни да подкрепим исканията на бранша“, каза Калоян Паргов и допълни, че според социалистите не се налагат промени в минималните тарифи на таксиметровите превози, тъй като това ще се отрази на клиентите.

Той призова компетентните държавни органи да се справят нелоялната конкуренция в таксиметровия бранш. „Става дума за тези, които извършват нерегламентираните превози, ползвайки интернет платформи като „Максим“. Те не подлежат на регулационните режими, валидни за бранша“, посочи Паргов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай