Папазов: До средата на 2016 г. може да имаме АМ София-Ниш

Папазов: До средата на 2016 г.  може да имаме АМ София-Ниш | StandartNews.com

София. "Възможно е, реално е и няма какво да ни попречи в средата на 2016 година да има завършена магистрала София-Ниш". Това заяви транспортният министър Данаил Папазов. Той обясни подробности около срещата му със сръбския му колега Александър Антич.

Изграждането на магистралата София- Ниш е била основната тема на разговор. "Получих уверение, че в средата на 2016 автомагистралата на сръбска територия ще бъде пусната в експлоатация, а ние със средства от Механизма за свързване на Европа ще се опитаме да завършим трасето от Калотина до София и по-специално отсечката от 31 километра от Калотина до четири лентовия път", продължи Папазов.

"Индикативната стойност на изграждането на тази отсечка е 70 милиона евро. Готови сме с този проект, идейният проект е завършен, надявам се след Нова година да започнем преговорите за получаване на финансирането", обясни още министърът. И уточни, че България ще кандидатства за финансиране по съшия механизъм и с проекта за изграждане на жп линията от София до Драгоман. Нейната индикативна стойност е 97 милиона евро.

"Напълно сме се договорили за разсрочване на дълга към сръбската железница към БДЖ, който възлиза на няколко милиона евро. През януари ще се подпише споразумение как ще бъде покрит този дълг. Обсъдихме и откриването на две нови директни самолетни линии между Белград и София и Белград и Варна, които ще стартират след 30 март 2014 година", добави още транспортният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай