Панаири в парламента. Капон налетя на ГЕРБ

Тя и Манолова спретнаха шумен скандал в НС

Панаири в парламента. Капон налетя на ГЕРБ | StandartNews.com

Невероятни панаири се разиграха в парламента днес, когато представители на шестте партии в новото НС се събраха за първи път, за да планират първото пленарно заседание. Представител на ГЕРБ е бил Александър Ненков, на "Има такъв народ" - Тошко Йорданов. От БСП в своеобразния председателски съвет участвали Георги Свиленски и Кристиян Вигенин, от ДПС - Хамид Хамид.

Най-гласовити обаче били уж нежните лица на Изправи се, мутри вън" - Мария Капон и Мая Манолова. Съвещанието било организационно, в него участвали главният секретар на парламента и представители на администрацията.

Както „Стандарт” вече съобщи по предложение на Тошко Йорданов било решено стартът на парламента да бъде даден в старата, историческа сграда на НС. ГЕРБ били против, но всички останали подкрепили идеята. Йорданов направил още една крачка - предложил работата на депутатите да се върне изцяло в старата им пленарна зала. "Това е истинската сграда на парламента, а не този Партиен дом. От тук нататък ние ще продължим да предлагаме всички заседания да бъдат там. Има колебания в някои парламентарни групи, така че това явно ще подлежи на някакъв диалог, но ние смятаме, че Народно събрание трябва да си бъде в сградата на Народното събрание, а не в партийния комунистически дом", категоричен бе той.

От администрацията на парламента обаче припомнили,  че в старата сграда на парламента вече няма озвучителна уредба, няма и пултове за гласуване. Александър Ненков от ГЕРБ обърнал внимание, че липсата на озвучаване и пултове ще затрудни първото заседание, на което има много режими на гласуване - за председател на НС, на зам.-председатели, оставката на кабинета и т.н.

И тук „Изправи се! Мутри вън!” се развихрили, втрещявайки всички.  "Ще гласуваме с вдигане на ръце", заявила Капон, разказа Епицентър.бг, позовавайки се на свои източници. На реплика на представител на администрацията, че това не е редно Капон минала в атака: "Каквото ние решим, това ще е! Ще изпълнявате, защото знаете какво ще последва!"

Друг представител на "Изправи се. Мутри вън!" обаче определи решението за връщането в старата пленарна зала като "популизъм" и допусна, че то ще бъде ревизирано, тъй като "повече от депутатите са нови и нямат никаква представа как ще работят в тази малка и тясна сграда".

Изстъплението на Капон минало всички граници, когато стигнали до разпредението на местата в залата на шестте партии, негодуват от ГЕРБ, разказа още Епицентър.бг.

По традиция, която никога досега не е прекрачвана, всяка партия трябва да има места на първия ред, където е ръководство, останалите депутати се нареждат в колона до края на залата.

Представителката на "Изправи се, мутри вън", която има само 14 депутати в парламента,  обаче настоявала ГЕРБ, макар да са първа политическа сила със 75 народни избраници, да нямат лице на първия ред, а да заемат последните три реда по продължение на цялата зала. Срещу това остро възразил Александър Ненков. Тогава Капон се провикнала яростно: "Това е само началото! В този парламент няма да ви оставя да дишате!"

Наложило се представители на БСП и на Демократична България да "спасяват" ГЕРБ и след тяхното категорично настояване Мария Капон "разрешила" победителите на тези избори да имат 7-8  представители на първия ред.

"ГЕРБ загуби първото гласуване. Заседанието ще е в старата сграда, която е с надпис “Съединението прави силата”, победоносно заяви пред журналисти на излизане от срещата Мая Манолова. Тя подчерта, че старата сграда била символът на парламентаризма. Отказа обаче да каже защо ГЕРБ не са се съгласили първото заседание да бъде в старата сграда.

"Поздравявам Мая Манолова с грандиозната политическа победа", гризна я иронично Томислав Дончев.

"Техническите проблеми трябва да бъдат решени, администрацията да направи каквото трябва, искаме да сме в старата парламентарна сграда, където пише "Съединението прави силата", а не в мастодонта с петолъчките", каза Мария Капон пред бТВ. И напълно се вживя в новата си роля: „Ние сме готови да помогнем всячески за разграждане на модела ГЕРБ. Преговори с БСП и ДПС няма да има. А който иска да дава подкрепа – това е негов проблем.”.

На заседанието не е било коментирано кой да бъде председател на парламента, както и какви кандидатури за заместници ще издигнат партиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай