Палев се зарича да не бъде златен пръст

Палев се зарича да не бъде златен пръст  | StandartNews.com

Депутатите Гюнай Хюсмен и Муса Палев, които бяха изключени от ДПС, имат солиден опит в политиката. Двамата от години са основни играчи на Движението в своите региони. 43-годишният Муса Палев беше областен председател на ДПС в Благоевград. Той вече има зад гърба си два мандата в парламента преди сегашния трети, спечелен с преференциален вот. При кабинета "Орешарски" стана и областен управител на Благоевград. 48-годишният Гюнай Хюсмен пък е известен като един от най-крупните бизнесмени в Лудогорието. В същото време беше общински лидер на ДПС и председател на местния парламент в Исперих. Той също се изстреля в парламента с преференциален вот от 6107 избиратели.

Отстраненият от парламентарната група на ДПС депутат Муса Палев е готов да се закълне, че не е обикалял села и паланки, за да събира преференциален вот за себе си. Уверява, че това може да потвърди целият Областен съвет на движението в Пиринския край. Непрекъснато се движел с хора от предизборния щаб в региона, за да няма никакви съмнения към него. "Дадох дума, че няма да работя за преференции. И не съм я пристъпил. Не съм си мръднал пръста в тази посока. Изкараха ме виновен, тъй като съм победил и имам най-много преференции. Но такива има и за други кандидати, но те са невинни, тъй като са с по-малко гласове от мен", недоумява Палев. Мотивът му да остане депутат в 43-тото Народно събрание като независим е, че така няма да предаде избирателите на ДПС, които са му гласували довери. "Вече съм на 43 години, не смятам да си слагам петно "предател" върху името. Ако сега напусна парламента, ще съм точно такъв. И към избирателите, и към семейството ми. Напусна ли, хората ще си кажат: Този взе пари и затова си тръгна", обяснява депутатът. Бърза да пресече появилите се информации, че двамата с Гюнай Хюсмен ще са "укрепителен елемент" на правителството на Бойко Борисов. "Няма да съм нито златен, нито сребърен, нито бронзов пръст на никой. Сърцето ми е в ДПС, цял живот съм работил за нейното добро, ще гласувам в интерес на избирателите на моята партия, ще подкрепям политики, които са в полза на обществото. Много ми е тежко, но от мен лоша дума за ДПС няма да чуете. Няма да напусна партията", изповядва Палев. Той наистина е сред основните играчи на движението в Пиринско. Той е бил председател на общинската структура на ДПС в Белица, 2 мандата общински съветник там, 6 години областен лидер на партията в Пиринския край, от 2005 до 2013 г. е депутат. През месец юни 2013 г. е назначен за областен управител на Благоевград. Това предизвика вълна от протести в областния център срещу него. "Въпреки протестите срещу мен и това неприятно посрещане няма да се откажа. Ще работя и за тези, които сега протестират срещу мен", сподели при влизането в кабинета си с помощта на полицейски сили Палев.

Вече 9 години семейството му живее в София, преместили се от родното село Краище по време на първия му мандат като депутат. Съпругата му Нериман работи в Комисията за защита на личните данни. Синът му Джемал е на 21 години, студент е в университет във френския град Тулуза, където учи икономика. 10-годишната дъщеря Ава е в четвърти клас в столично училище. Противниците му твърдят, че Палев няма и един ден трудов стаж. Той обаче контрира, че има пълни почти 18 години. До 2005 г. е собственик на фирма, после е народен представител, а 14 месеца е губернатор в Пиринско. "Да си депутат, също е работа. Даже е много отговорна работа, тъй като решаваш съдбата на много други хора. Не съм вярвал, ще се стигне дотук и ще ме изключат от парламентарната група. Че ще ме накажат, защото съм спечелил", откровен е депутатът. Той не спира да стиска палци, че в централата на ДПС ще размислят и няма да го изхвърлят от редиците си. "Това за мен ще е катастрофа. Аз съм това, което съм, благодарение на тази партия. Дал съм и ще давам всичко за нейния просперитет", споделя Муса Палев.

Кравеферма докара ядове на Хюсмен

Милионерът е ортак с брата на Дикме, спечели две битки в съда

25 години членувам в ДПС, за мен друга партия няма и няма да има. Това обяви часове след изключването му от парламентарната група на движението депутатът от Разград Гюнай Хюсмен.

Макар че е едно от знаковите лица на ДПС в Лудогорието и доскоро неоспорим авторитет в партийните редици в Исперх, Хюсмен никога досега не е бил избиран за депутат. В парламента той влезе през октомври благодарение на 18% преференциална подкрепа, която от осми в листата го класира на второ място. Така, макар че не можа да загърби водача Ахмед Ахмедов, областен лидер на ДПС в Разград, той изпревари съгражданина си д-р Хасан Адемов, който имаше зад гърба си четири депутатски мандата и министерски пост в правителството на Орешарски. Хюсмен твърди, че преференциите в негова подкрепа не са дадени под натиск. Въпреки че санкцията удря по честолюбието му, Гюнай не съжалява, че е бил обект на мажоритарно гласуване. Не съм извършил нищо незаконно, оставям на избирателите да преценят дали съм прав или не, смята независимият вече депутат. Отстранен от поста на общински председател на движението в Исперих, Гюнай е категоричен, че няма от какво да се срамува в 25-годишната си политическа биография. Той е кмет на Исперих от 1995 до 1999 г., а през 2005 г. оглавява местната структура на ДПС. "Тогава бяхме загубили позициите си в 11 от всичките 23 села на общината. В местния парламент имахме мнозинство едва от 51%. Сега ДПС е първа политическа сила във всички населени места в общината", напомня отлюспеният активист.

Макар че вече ще е извън групата на ДПС, Хюсмен заявява, че в бъдеще с гласа си ще продължи да подкрепя позициите на партията, с чиито гласове е влязъл в парламента. Ще ми се наложи да гадая каква е стратегията на движението по различните въпроси, да премислям, но всяко мое гласуване ще бъде в полза на България и няма да бъде насочено срещу ДПС, категоричен е той.

Широко обсъждан в обществените среди в Разградско, обичан и мразен от земляците си, в родния си край Хюсмен е възприеман като противоречива фигура. Собственик на земеделската компания "Караджа фаг", той е един от най-големите селскостопански производители в региона. Качествата му на бизнесмен трудно могат да бъдат оспорени, нито пък участието му в многобройни обществени и благотворителни каузи. Мнозина обаче обвиняват Гюнай, че стъпвайки на икономическите си позиции, дълги години е диктувал еднолично политиката на ДПС в региона. В началото на 2010 година името му бе намесено в екологичен скандал. Кравеферма, собственост на неговата компания, замърси вододайната зона на Исперих и прати с хранително отравяне в болница две дузини деца от забавачката на село Драгомъж. Проверките не доказаха вина на Хюсмен, но активираха властите да разследват историята с появата и санкционирането на скандалната ферма. Досъдебното дирене излезе с твърдение, че животновъдното предприятие е построено без съответните разрешителни. Но въпреки съдебния процес до събаряне на фермата не се стигна. Друга съдебна проверка, свързана с обработване на земеделски земи в община Попово, също приключи, без да са установени нарушения от фирмата на Гюнай "Караджа фаг".

Бизнесменът е известен и с близките си отношения с бившия земеделски министър от ДПС Мехмед Дикме, който също бе изключен от партията. През 2003 г. Хюсмен създава обща фирма "Северагро" ООД с Ахмед Дикме, брат на ексминистъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай