Падна президентското вето за къмпингуването

Според държавния глава режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен

Падна президентското вето за къмпингуването | StandartNews.com

Депутатите приеха повторно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. "За" законопроекта гласуваха 143 народни представители, "против" - 66 и 1 "въздържал се", с което той бе приет.

Законът бе приет на 13 юни 2019 г. от Народното събрание. С приетите изменения се забрани разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение депутатите решиха да се налагат глоби в размер от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания от 1000 до 3000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3000 и 5000 лв.

Законът бе върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев на 24 юни 2019 г. В мотивите си президентът заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда.

Според държавния глава обаче, режимът за „диво къмпингуване“ става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай