Пада процентът отказани визи на българи за САЩ

През последната година сме отбелязали почти 5% снижение на ръста на визите, които са били отказани на българските граждани

Пада процентът отказани визи на българи за САЩ | StandartNews.com

"Процентът отказани американски визи за българи е около 11%, а изискването, за да може страната ни да бъде присъединена към програмата за безвизови пътувания, е те да бъдат под 3%." Това заяви пред БНР зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в коментар за визитата на българския премиер Бойко Борисов в САЩ.

По думите му през последната година сме отбелязали почти 5% снижение на ръста на визите, които са били отказани на българските граждани.

"Не отричам, че топката е в Конгреса, но и България много стриктно и издържано се придържа към всички критерии за това да влезе в програмата за безвизови пътувания", подчерта Георгиев.

Той допълни, че успехът на България в тази посока следва да бъде отбелязан на най-високо ниво в Щатите, още повече че е налице и другият важен компонент - този на просрочието - под 1% са българите, нарушили миграционните разпоредби на САЩ.

Според Георг Георгиев негодуването срещу разполагането на военни бази на наша територия, означава, "че си негодуващ срещу установяването на мир".

"Черно море е достатъчно малък воден басейн и достатъчно много зависи от него в аспект икономика и туризъм, за да не търсим онова, което ще води до прогрес в нашия регион. България е лоялен и последователен партньор на НАТО", изтъкна зам.-министърът.

Георгиев отрече да се очаква негативна реакция от страна на САЩ спрямо българските енергийни проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай