Четвъртък,

П.Симеонов:„Горещият картоф“ в полето на коалициите

От: Първан Симеонов -
A
A
A

   Кой има интерес от високя праг на перефернициите? Най-вече кооалиците, които се надяват да решат вечния въпрос с реденото на листите и кой да е по-напред. Ако има ефктивно преференциално гласуване, каквото имаше не предишните евроизбори, то тогава кой на кое място е няма значение. Ниският праг на преференциите беше някакъв вариант ефективно да се гласува и за личности, и за политици. Все пак да отнеме малко от монопола на партиите върху политическите правила. Това от друга страна увеличаваше и ангажираността на кандидатите да работят с хората, защото всеки се стреми да активизира избирателите.
  Изборните правила трябва да бъдат оставени години наред, за да се приучат хората и да свикнат с тях. Христоматиен пример е прословутата немска избирателна система. На немския народ му трябваха десетилетия да свикне с тази избирателна система, сравнително сложна, на пък справедлива. А ние през 2-3 години променяме избирателните правила, и то в последния момент за пореден път. Ако беше прибързано щеше да е лошо, но аз твърдя, че е още по-лошо, защото не е прибързано, а доста добре премислено, да стане така в последния момент, като изневиделица.
  Такъв тип промени говорят за една много опасна ситуация при управяващите. Малко губят връзка с настроенията на публиката, а публиката не е толкова глупава.
 Фото - БГНЕС

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички