Понеделник,

Оттегля ли се Захариева от политиката?

От: стандарт -
A
A
A

 

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обмисля оттегляне от българската политика, пише факти.бг като се позовава на добре информирани източници от Европейския парламент. Според тях тя се цели във висок пост в Европейската служба за външни отношения (EEAS).

Става дума за позицията на генерален секретар на организацията, която в момента се заема от Хелга Шмид.

Европейската служба за външни отношения се оглавява от Жозеп Борел, който от 1 декември 2019 година той е заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител по външните работи на ЕС.

Службата се занимава с глобални и междусекторни въпроси, които включват правата на човека, подкрепата за демокрацията, миграцията, развитието, реакцията на кризи и административните и финансовите въпроси. Създадена е по силата на Лисабонския договор.

Ежедневната работа на Европейската служба за външни отношения се ръководи от генералния секретар на службата, а сегашната титулярка Хелга Шмид обмисляла да се оттегли от поста в близките месеци. Това завъртяло рулетката за намиране на неин заместник.

Назначаването на Екатерина Захариева на този пост щяло да бъде реверанс към страните-членки на ЕС от Балканите.

България имала голям шанс с кандидатура заради опита при овладяването на бежанската криза, разширяването на ЕС на Балканите и успешното българско председателство на ЕС .

По всичко изглежда, че Екатерина Захариева ще последва стъпките на Меглена Кунева, която от две години е посланик на ЕС в Съвета на Европа в Страсбург.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички