Отпускат 28 млн. лв. за пострадалите от потопите

Отпускат 28 млн. лв. за пострадалите от потопите | StandartNews.com

28 милиона лева ще бъдат отпуснати от правителството пострадалите от бедствия райони след наводненията. Това съобщи пред журналисти Любомир Върбанов - секретар на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

 Отпускането на парите трябва да бъде одобрено и от МС. Решенията на комисията до десет дни ще бъдат публикувани на страницата на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Средствата ще се използват предимно за възстановявяне на разрушена инфраструктура. Освен на тези пари, комисията разчита на фонда "Солидарност" на ЕС за подпомагане на общините, пострадали от наводненията през миналата година. Освен за възстановяване на щетите, част от парите ще са за предотвратяване на нови аварии и щети в Бургас, Велико Търново, Варна, Габрово и Своге, съобщи бТВ.

Комисията е обсъдила извеждането от експлоатация и ремонта на опасните язовири. Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов информира, че експертите са установили първоначално, че опасните язовири са 106, но след внимателен преглед броят им е намален до 61. От тях повечето са собственост на общини, само два са частни. Комисията реши да отпусне 500 000 лева за обезопасяване на тези 61 язовира. Това трябва да стане преди края на март

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай