Отпускаме пари за създаване на ваксина за COVID-19

Средствата от България са в размер на 100 000 евро

Отпускаме пари за създаване на ваксина за COVID-19 | StandartNews.com

България ще участва със свои средства в световната борба срещу пандемията от коронавирус, стана ясно сле участие на премиера Бойко Борисов в международен форум, търсещ финансиране на създаването на ваксина срещу COVID-19.

„Намираме се в пандемия, в такава ситуация, която след Втората световна война светът не познава. Медицинските ни системи са подложени на изпитание, хиляди са човешките жертви. Криза от такова измерение изисква силен, координиран, широкообхватен и съгласуван глобален отговор“, каза Борисов по време на участието си в Международната виртуална донорска конференция, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия за осигуряване на финансиране за борбата с пандемията от COVID-19.

Чрез тази активност ЕК и страните от G-20 демонстрират по-активна политическа и финансова подкрепа за справяне с разпространението и със социално-икономическите последици от коронавируса.

„Ние силно подкрепяме дейността на ООН и всички международни институции, които работят в момента. Всеки ден се прекланяме пред действията на медицинските екипи, лаборантите и всички, които работят в развойната дейност за откриване на най-важното - ваксина и лекарство срещу COVID-19“, изтъкна пред международната конференция премиерът Борисов. Той отбеляза, че България приветства това, което в момента прави ЕК и страната ни се включва със средства в размер на 100 000 евро за създаването и глобалното внедряване на ваксина срещу COVID-19.

Министър-председателят Борисов поздрави всички еврокомисари, държавните и правителствените ръководители, които са работили активно и са се включили в инициативата, която ще подпомогне борбата с новия вирус.

„Не на последно място, считам че това трябва да ни накара да извадим своите поуки и да запасим, дори и да презапасим Европейския съюз със защитни облекла, очила, маски и всичко необходимо, тестове, респиратори, допълнителна апаратура и разбира се - обучения, квалификация и закрила на медицинските лица“, каза още българският премиер пред държавните и правителствените ръководители на ЕС и G-20.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай