Остра престрелка между ИТН и ДБ за Буджака

Парламентът създаде временната комисия

Остра престрелка между ИТН и ДБ за Буджака | StandartNews.com

Временна анкетна комисия за "Колокита", полуостров "Буджака", създаде парламентът. Тя ще проверява незаконното строителство в защитената местност. В нея вила има бизнесменът Иво Прокопиев.

Комисията бе предложена от ДПС и за нейното създаване гласуваха единодушно 202-ма народни представители.

Комисията ще работи за срок от 3 месеца, като в нея всички парламентарни сили имат по двама представители. Председател на комисията ще бъде Джевдет Чакъров от ДПС, а за негов заместник бе избран Любен Дилов от ПГ на ГЕРБ - СДС.

Временната комисия ще трябва да установи факти и обстоятелства за незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на защитената територия „Колокита“ в полуостров „Буджака“, попадащ в териториалния обхват на община Созопол.

Подкрепата на ИТН за създаването на тази комисия се оказа една от причините "Демократична България" да не подкрепи кабинета на ИТН.

"Плаващите мнозинства винаги са били рецепта за корупции. Когато си подавахте пасове с ДПС като този например. Примерът е пред нас. Това се превърна за нас в много сериозен червен флаг. Измисляте истории, но не желаете да коментирате тази тема. Буджака е прекрасна илюстрация на този проблем", каза Христо Иванов по време на ожесточените пленарни дебати за комисията. Според Иванов единствената цел е да се отвърне на създаването на комисията "Росенец". Само преди две седмици Иванов се кълнеше от парламентарната трибуна, че ако бъде предложена комисия "Буджака" ще я подкрепи.

"На всички е ясно, че се опитвате да ни прикрепите към ДПС. Загубихте достоен партньор в наше лице и ще останете изолирани", отвърна Радостин Василев (ИТН). "Проблема с Буджака не е проблем на ДБ. ИТН подкрепя и комисията за Росенец. Защо трябва да подпиша вашата комисия за Росенец, а да не подкрепям и тази, която разследва онзи, който взема вашите решения", риторично попита Василев.

"Вие загубихте партньор в наше лице", отвърна му Христо Иванов. "С голямо усилие навлизате в опорните точки на ДПС. Това нещо си е наука. Явно сте решили да обслужвате пропагандите на ДПС и да рециклирате този мътен поток на ДПС", продължи с атаката си Иванов.

"Когато две магарета си мерят буджаците, не заставай между тях!", каза Филип Станев, съобщавайки чисто новата поговорка, която се родила в ИТН. Думите му разсмяха залата. Той призова ДПС и ДБ да не правят партията на Слави заложник на споровете им.

Само че застанахте по средата, опонира му зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. "Никога нямаше да ви мине кабинетът. Знаете ли защо? Това беше първият проектокабинет, в който от 1997 г. кохортата на кръга "Капитал" и Прокопиев няма нито един министър. Тази тема ще я развиваме оттук-нататък, защото е важна за България", каза още Цонев, като бе готов да изброи поименно всички министри, които са били пряко предложени от Иво Прокопиев в правителствата досега.

"Решението за създаването на тази комисия не е самоцелно. Целта й е да покаже корените на корупцията в държавата. Те са от 1997 г., когато структурите на г-н Сорос бяха направени от г-н Луканов. Ако не искате това да го кажете, аз ще ви го кажа без грам притеснение. Имам много добра памет. Нямам памет на неща, които са ми разказали, а като на очевидец. Знам много добре защо една част на СДС беше сатанизирана от друга, от Иво Прокопиев, от агнешките главички и зараждащата се дълбока държава и стрктурите на Сорос", продължи Цонев. "Фасадна демокрация е когато не участваш в избори да не те види избирателят, а когато създаваш ГМО политически структури. За това има свидетелства в българския печат. Той заявява как ще се структурира как ще се финансира. Имал съм разговори точно с тези хора и те сами са го признавали в очите. Да, автори сме на концепцията за СДС в бяло и СДС на корупцията", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай