Събота,

Осигуриха отхвърляне на ветото за Изборния кодекс

От: Редактори -
A
A
A

ВМРО и "Атака" промениха позициите си и ще отхвърлят заедно с ГЕРБ и НФСБ ветото на президента за Изборния кодекс. Това стана ясно след среща между ръководствата на групите на коалиционните партньори, съобщава 24 часа.

Имаме единно становище - ще отхвърлим ветото, а след обнародването на кодекса ще променим текстовете и ще върнем старите нива на преференциите, обяви след нея председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Президентът не е прав, че няма съдебен контрол, каза той и обясни, че както е подписан текста за обжалваната на решенията на ЦИК сега се получава пинг-понг - ВАС връща решение в ЦИК тя не може да вземе решение с 2/3, защото отново е блокирана, и така не изпълнява и съдебното решение. Цветанов обясни, че аргументите за промяната са дошли именно от съдии и затова управляващите ще пратят на президента стенограмата от заседанието на правната комисия, за да си запознае и той с тях.

Вероятно президентът е имал добри намерения, но юридическият му екип го е подвел, мотивите не са доизпипани, затова ще го отхвърлим, обясни промяната в позицията на партията си лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Искрен Веселинов от ВМРО пък заяви, че не могат да подкрепят ветото, защото "3/4 от него са тези, които нямат нищо общо с истината и е писано по опорните точки на БСП, без да има критичен прочит на тях". ВМРО ще го отхвърлят, след като са получили уверение от партньорите си, че паралелно ще се движат и промените, с които ще се върнат старите нива на преференциите.

Християн Митев от НФСБ обаче намекна, че ще мислят за диференциация на процентите за преференцията в различните видове избори и вдигане на процента за местните избори.

Заявили сме подкрепа за връщането на 7-процентната бариера и досега нямаме позиция за промяна, обяви обаче Цветанов. Но допълни, че всеки депутат има право да внася своите предложения между двете четения на закона.

Цветанов призова БСП да се върнат в пленарната зала. Когато не идваш на работа и не изпълняваш това, за което си избран, няма как да получиш подкрепа, коментира той. И даде за пример европейската левица, която въпреки различията си с ЕНП не напускала Европарламента, а президентът на ПЕС Сергей Станишев изцяло представлявал демократичния процес.

Политика на инат не е нормално и не бива да се прави, предупреди Цветанов. Егоистично погледнато, за нас този комфорт на работа е по-продуктивен и доверието в парламента ще се вдигне повече, допълни той. И разказа, че в момента в пленарната зала има разумно дискутиране по всички внесени текстове. Затова управляващите решили да разглеждат всички внесени от депутати законови промени, включително и тези на БСП отпреди.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички