Осем години затвор за ученици на "Ислямска държава"

Осем години затвор за ученици на "Ислямска държава" | StandartNews.com

До осем години лишаване от свобода ще се наказват хората, които доброволно са обучавани за терористични действия. Това предвиждат проектопромените, които Министерски съвет внесе в Народното събрание. От наказание деецът може да се отърве, ако съобщи на властите за готвения атентат преди той да се е случил.

Според новите текстове българските граждани, които излязат през границата, за да вземат участие в терористичен акт, се наказват със затвор до 10 години. Същото наказание грози чужденци, които са влезли на територията на нашата страна, за да извършат атентат или пребивават незаконно.

"Целта на проектопромените е да се осигури пресичането на острата и нарастваща заплаха, наложена от чуждестранните бойци терористи, а именно лица, които пътуват до държава, различна от държавата на
произход, или в която те пребивават с цел подготовката, планирането или подготовката на или участие в терористични актове, или предоставянето или получаването на обучение по тероризъм, включително във връзка с въоръжен конфликт", пише в мотивите.

Друга основна промяна в Наказателния кодекс ще е наказването със затвор между 5 и 15 години на лица, занимаващи се с кибер-тероризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай