Орешарски е новият български премиер

120 депутати подкрепиха новия министър-председател

Орешарски е новият български премиер | StandartNews.com

София. Парламентът избра за премиер Пламен Орешарски след две гласувания.

На първото гласуване от 127 народни представители "за" гласуваха 121, "против" бяха 8, като един от подкрепилите Орешарски бе депутат от ГЕРБ, показа таблото в пленарната зала. След процедура, на второто окончателно гласуване "за" бяха 120 депутати, а 97 "против". От Атака не участваха в гласуването, а гласовете "против" дойдоха от ПГ на ГЕРБ.

За новия екип на Министерския съвет гласуваха депутатите на Коалиция за България и ДПС.

„Наполовина е опоскан фискалният резерв, нараснал е държавният дълг, през август правителството на Орешарски ще трябва да палати 800 млн. лв. заем, взет от предишното управление", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди гласуването. "Само от енергетиката, от вземане на дивиденти, са взети 1.2 млрд. лв.", посочи той и добави, че се оказва, че има реален риск България да загуби безвъзвратно 750 млн. лв. от европейските фондове. Станишев се обърна към номинираните за министри и подчерта, че "започвате не на нула, а на минус".

След като Томислав Дончев предложи на Орешарски да изполва натрупания от него като министър по еврофондовете опит, номинираният премиер заяви, че с удоволствие ще се възползва от неговата помощ. Орешарски поясни, че новото министрество за инвестиционно проектиране няма да изземва функции, а по-скоро ще ги координира. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай