ОП ще гласуват за Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Патриотите били убедение, че Цацаров е по-добрата кандидатура

ОП ще гласуват за Цацаров за шеф на КПКОНПИ | StandartNews.com

Парламентарната група на "Обединени патриоти" ще подкрепи Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, заяви пред БНР депутатът от НФСБ Християн Митев още преди днешното гласуване в парламента на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Според него и двамата кандидати за председател на Антикорупционната комисия са се представили добре на изслушването в ресорната комисия.

 „Все пак това, което ние чухме от г-н Цацаров, в по-голяма степен ни убеждава в това, че той е по-добрият от двамата кандидати. Коментирахме вчера този въпрос и на заседание на парламентарната група и повторно стигнахме до този извод“, посочи Митев. По думите му подкрепата за Сотир Цацаров включва ВМРО и НФСБ и не включва „Атака“.

В съзвучие с предложеното от Цацаров, Митев заяви: „Промени в закона трябват. Има един законопроект, който беше приет на първо гласуване и предстои второто му четене в правната комисия, но извън тези промени, които се предвиждат там, са необходими и други промени, тъй като има доста сериозни проблеми по прилагането на закона. Той като че ли се фиксира върху лица, които не упражняват тези властнически правомощия и въпреки това са подложени на абсолютно същия ред и за деклариране, и за проверки, което няма как да не отнема от човешкия и финансовия ресурс на комисията да проверява лица, от които всъщност нищо не зависи и няма как да бъдат участници в корупционни практики“.

Маски, белезници и задържания няма да има, увери депутатът и каза: "Надявам се това да бъде потвърдено и в комисията. Беше потвърдено при изслушването от страна на г-н Цацаров. Това е нашата категорична позиция, че на тази комисия повече правомощия от този тип не ѝ трябват".

За идеята за механизъм за контрол на главния прокурор, Християн Митев изказа мнението, че може би леко прибързано е било извънредното заседание на Министерския съвет и приемането на този проект, тъй като има доста въпроси, които остават нерешени и то основно по отношение на контрола на новия началник на новосъздаденото звено – Инспекторат към ВКП.

„Как всъщност при него ще се извършват разследванията, защо мандатът му съвпада с мандата на главния прокурор, очевидно е, че той ще се концентрира основно при евентуално извършване на престъпно деяние от страна на главния прокурор, но защо е необходимо всъщност това лице да има абсолютно същия мандат както настоящия главен прокурор. Имам опасенията, че ако няма достатъчно гаранции, предвидени и в Закона за съдебната власт, и в НПК – това може да се превърне всъщност във втори главен прокурор на практика“, разказа Християн Митев.

Митев подчерта, че не е видял в текстовете някъде да пише за отчет на началника на Инспектората на ВКП пред НС.

Според него все пак в България има много честни и отговорни прокурори, които биха могли да се справят с тази задача.

Най-вероятно следващия вторник темата ще бъде обсъдена и в парламентарната група на „Обединени патриоти“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай