Окончателно: Бюлетината ще е с кръгчета и квадратчета

Окончателно: Бюлетината ще е с кръгчета и квадратчета | StandartNews.com

По предложение на ГЕРБ ДПС получи още един представител в ЦИК с увеличаване на състава й

София. Депутатите приеха окончателно поправките в Изборния кодекс, с които се променя бюлетината и се увеличава съставът на Централната избирателна комисия.

По предложение на ДПС в изборната бюлетина номерата на кандидатите за преференции да бъдат поставени в кръгче, а не в квадрат. Партиите и коалициите остават в квадратчета. Мотивите на ДПС бяха, че в противен случай избирателите може да се объркат, за какво гласуват. Неочаквано промените бяха подкрепени от опозиционната ГЕРБ на заседанието на правната комисия в четвъртък.

Съставът на ЦИК се увеличава на 20 души. Така ДПС получава още един представител в изборния орган. До промяната се стигна след скандал с президентския указ за назначаването на членовете в комисията, който според управляващите ощетява ДПС и дава едно място повече на ГЕРБ. В резултат от партията на Бойко Борисов внесоха предложение, с което движението получава още едно място в ЦИК.

Сутринта депутатите отново не можаха да съберат кворум, което наложи извънредна почивка, след която заседанието все пак започна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай