Окончателно гледат промени в Закона за чужденците

Парламентът ще разгледа окончателни промени в Закона за чужденците, свързани с Брекзит

Окончателно гледат промени в Закона за чужденците | StandartNews.com

Парламентът ще разгледа окончателни промени в Закона за чужденците, свързани с Брекзит. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Промените са внесени от Министерския съвет.

Част от разпоредбите са във връзка с оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз без споразумение.

След оттеглянето си от Европейския съюз Обединеното кралство ще бъде трета страна и влизането и пребиваването на британските граждани в България ще се извършва при условията и по реда на Закона за чужденците. Изключение от това положение ще представляват очертаните с предлаганата уредба случаи на британски граждани, които са се установили и са изградили трайни връзки с нашата страна и членовете на техните семейства.

Целта на уредбата е да запази правата на пребиваване на тези лица такива, каквито са към момента на оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. За тази цел е предвидена специална процедура по пререгистрация на всички граждани от посочените в законопроекта категории.

Една част от предложените промени се налагат с оглед на уреждане на статута и пребиваването в България на непридружените деца-чужденци, а именно чрез издаване на разрешение за продължително пребиваване в страната до навършване на пълнолетие.

Законопроектът е и във връзка с необходимостта от правна уредба по отношение на разрешаването на спорове между родители на деца-чужденци. С измененията се предлага да се създаде Регистър на краткосрочно настанените чужденци.

В 11.00 ч. ще започне петъчният парламентарен контрол. В него ще вземат участие петима министри от кабинета. На депутатски питания ще отговарят министърът на околната среда Нено Димов, на транспорта Росен Желязков, на регионалното развитие Петя Аврамова, на туризма Николина Ангелкова и на здравеопазването Кирил Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай