Ограничават строителството на търговски вериги

Ограничават строителството на търговски вериги | StandartNews.com

София. Ще сложим спирачка на прекалено наситеното застрояване с обекти на големите търговски вериги в центъра на големите градове и почти на всяко кръстовище. Това заяви депутатът от КБ Корнелия Нинова в кулоарите веднага след като народните представители не преодоляха ветото на президента върху промените в закона за защита на конкуренцията.

По думите й това няма да се отнася до тези големи търговски комплекси, които са вече построени, но за в бъдеще градоустройството ще бъде съобразено с този проблем.

Нинова се възпротиви и на различните такси на веригите спрямо българските производители. Тези от тях, които категорично не приемаме са таксата рожден ден, такса за откриване на нов магазин и др. И даде пример: доставчик в Стара Загора на мляко плаща такса откриване на нов магазин на веригата в Бургас. Но той там не си продава стоката – защо трябва да праща такава такса? Каква е пазарната, правната и всякаква друга логика на това нещо? Ние настояваме срещу всяка такса да стои услуга и тя да струва толкова, колкото труд е изразходван за нея, подчерта Нинова. Не може да се определят такси ей така, "от въздуха".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай