Ограничават покупката на БГ земя от чужденци

Ограничават покупката на БГ земя от чужденци | StandartNews.com

София. Народните представители окончателно приеха промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

С промените се въвеждат изисквания кой и по какъв начин може да придобива българска земеделска земя, подчерта пред БНГЕС, внесителят на поправките проф. Светла Бъчварова от "Коалиция за България".

В България собствениците на земеделски земи са около 2,5 млн. души, а ползвателите около 600 хил. души. С приемането на закона са решени два основни въпроса, обобщи Бъчварова.

Ограничението, което се предлага е за чуждестранни юридически лица, които са извън страните членки на Европейския съюз да не могат да купуват земеделска земя в България. "Това се прие с пълен консенсус", коментира Бъчварова. Законът разпорежда още, че офшорни дружества няма да имат право да придобиват българска земеделска земя.

Друго предложение е свързано с покупката на земеделска земя от физически и юридически лица в рамките на ЕС в България и изискването те да са пребивавали поне 5 години в България, за да имат тази възможност, като освен това трябва да декларират доходите, с които купуват тази земя. Досега в законодателството нямаше абсолютни никакви изисквания, за разликата от разпоредбите в други европейски страни, където претенциите към купувачите са бил сред най-сериозните изисквания с цел земята да се обработва, посочи Бъчварова.

Промените в закона, решават проблема с възстановяването на справедливостта по отношение на предоставянето на пасища и ливади в държавния общински поземлен фонд. "След 2010 година се получиха редица изкривявания, при които фирми, които нямат нищо общо със земеделие, станаха потребители на огромни субсидии", посочи Бъчварова. Промените са ориентирани към възможността животновъдите да получават пасища и ливади на база на броя на животните, който притежават и това да става без търг.

"Считаме, че по този начин ние ще имаме възможност да подпомогнем животновъдството и да го направим конкурентоспособно и да им дадем възможност да получават европейски субсидии и на единица площ", обясни Бъчварова. Със съжаление тя обясни, че санкциите, които е предвиждал закона не са били приети в зала. "Те бяха насочени към решаване на две групи въпроси. Първо - чуждестранните дружествата, които към този притежават българска земя, да преустановят тази своя дейност до края на 2015 година и да се освободят от земята и втората група въпроси беше искането и настояването договорите, сключените досега за предоставяне на общински пасища и ливади да бъдат ревизирани от областните управители и от министъра на земеделието", поясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай