ОЧАКВАНО! Отхвърлят ветото на Радев

Цветанов обърна позициите на "Атака" и ВМРО, управляващите гласуват като един

ОЧАКВАНО! Отхвърлят ветото на Радев | StandartNews.com
  • Цветанов обърна позициите на "Атака" и ВМРО, управляващите гласуват като един

Управляващите ще отхвърлят президентското вето. ГЕРБ и трите партии от Обединени патриоти - "Атака", ВМРО и НФСБ, ше гласуват като един срещу възраженията на Румен Радев. Стигаме до единно становище да бъде отхвърлено ветото, обяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заедно с представители на трите партии от Обединените патриоти. От вчера Цветанов прави совалки в коалицията, за да обърне позицията на ВМРО и "Атака", които обявиха първоначално, че ще подкрепят ветото на Радев, а след това ще гласуват и внесените от ГЕРБ промени в кодекса. Те бяха инициирани след нареждане на Бойко Борисов и предвиждат връщане на стария праг за преференции - 5% от гласовете на евроизбори и 7 на то сто от гласовете за национални избори.

ВИЖ ОЩЕ: Цветанов уговаря патриотите да обърнат ветото

Решението бе оповестено след втора кратка среща на коалицията в парламента. Както "Стандарт" съобщи Цветанов направи вчера първите си совалки, след които "Атака" промени позицията си и се присъедини към НФСБ и ГЕРБ. След днешната среща и воеводите склониха да се включат в мнозинството срещу ветото. Причината е, че то не е частично - само върху преференциите, а върху целия кодекс. И на практика оспорва и текстове, които ВМРО одобряват - за съдебния контрол.

"Твърдението на президента, че няма съдебен контрол, не отговаря на истината. Съдебният контрол дори става много по-добър", обяви Цветанов, обяснявайки пред журналисти мотивите на управляващите да гласуват срещу ветото на Румен Радев.

Няма нарушени изборни права, категоричен беше още Цветан Цветанов. И повтори, че веднага след отхвърлянето на ветото ще бъде гласуван и приет законопроектът на ГЕРБ за връщане на старото положение на преференциите.

Не търсете конфронтация, призова Волен Сидеров. Новата позиция на "Атака" той обясни с думите: "Това е една синхронизация, няма нищо драматично".

Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов пък допълни, че те ще подкрепят закона, а не ветото, с ясното намерение, че ще бъде върнато старото положение при преференциите. "Не можем да подкрепим ветото, няма как да гласуваме за тази част от ветото, която е по опорните точки на БСП, така че ние гарантираме надграждане, връщане на преференциите чрез промяна на закона", коментира Веселинов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай