Първан Симеонов каза какъв ще е следващият кабинет на Слави

Единствените, които биха искали нови избори, са "Демократична България", но народът няма да прости

Първан Симеонов каза какъв ще е следващият кабинет на Слави | StandartNews.com
  • Единствените, които биха искали нови избори, са "Демократична България", но народът няма да прости
  • Предложеното от Трифонов правителство изглеждаше по-сиво от това на Румен Радев
  • По-мъдрият е този, който трябва да се нагажда
  • Диалогът би могъл да се изроди в безкрайно говорене, затова възелът трябва да се разсече
  • ГЕРБ иска новите да се мъчат, а той да ги гъбарка на пресконференции през два часа, казва Първан Симеонов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Симеонов, парламентът отново тръгна и като че ли партиите този път са по-конструктивно настроени. Какви са шансовете да имаме правителство?

- Изглежда ми малко по-възможно в сравнение с преди. Не много, но все пак малко по-възможно. Защо ли? Защото "Демократична България" поомекна. Дори казаха - ние за постове няма да преговаряме, няма да търгуваме. А от своя страна "Има такъв народ" казаха, че ще правят консултации, затова според мен нещата в този случай са по-оптимистични.

- От друга страна, ако на масата на преговорите седнат само трите така наречени несистемни партии, тази подкрепа няма да стигне.

- Аз не мисля, че "Демократична България" е несистемна. Това е и част от успеха й до момента. На фона на леко хаотичното поведение, което до момента излъчва "Има такъв народ" и шума, който излъчва "Изправи се! Ние идваме", "Демократична България" е най-подготвена. Но тук пак имаме сбор от 112 депутати и шансът само с гласовете на тези три сили да бъде прокаран кабинет е само ако някой от другите отсъства от залата. Или пък може да видим това, което се случи в първия ден на парламента - непоисканата подкрепа на ДПС, които гласуваха за Ива Митева като председател на Народното събрание.Или пък да потърсят контакт с БСП, която доста време бе първа опозиционна сила. Но все пак нека да припомним, че преди четири години БСП взе близо милион гласа, колкото в момента взеха горе-долу всички анти-ГЕРБ играчи. За мен е странно отхвърлянето на БСП от "Има такъв народ", но може би това е чаровно, тази тяхна праволинейност, защото десет години се нагледахме на криволинейност. Тази праволинейност може би понякога води до това да се блъснат в стената, но пък през тези десет години се нагледахме на решения, които се променяха през два часа.

- От друга страна, абсолютната праволинейност може ли отново да остави държавата без кабинет?

- Само че ми се струва, че трети път народът много-много няма да прости. И това ще е проблем, защото и на президента Радев, и на всички партии им се иска да има правителство. Като почнем от самата партия ИТН, за която не се знае при едни нови избори дали ще има също толкова гласове, или по-малко. ГЕРБ не иска да има правителство, защото им се иска прожекторите за малко да се махнат от тях и да започнат да се пържат. БСП искат кабинет, защото въобще не е ясно как ще се позиционират при едни нови избори. Единствените, които биха искали нови избори с идеята за постигане на по-висок резултат, са "Демократична България", но и това ще е малко хазартно.

- Дали Слави отново сам ще предложи кабинета си, или ще търси своеобразна коалиция?

- Не знам. Всичко зависи от това доколко ще издържат нервите на "Демократична България", защото те са "гърмени зайци". Както и на партията на Мая Манолова. Що се отнася до партията на Слави Трифонов, тя е склонна да прави понякога по-резки движения. Тук по-мъдрият е този, който трябва да се нагажда.

- Как ще коментирате хода с обявяването на правителство на Николай Василев?

- За това има два прочита - единият е, че това е слаб ход. Защото Николай Василев безспорно е успял икономист, с управленски опит, но, както виждате, в България се търси новото, а и "Има такъв народ" заяви, че това предлага. А другият вариант е това да е било хитър ход - че ИТН демонстрираха отговорност, както се иска от тях по устав, но след това я прехвърлиха на други, поне малко да се поразмие, поне малко да се сподели. Това стана като една игра, при която всеки казваше: "Вие ще сте отговорни, ако има нови избори". Но по-скоро смятам, че ИТН опитаха да играят открито - спечелили ли сме изборите, предлагаме кабинет. Хората очакваха ли от нас да предложим кабинет? Очакваха. Обаче това не бе разчетено добре. Беше разчетено като политически егоизъм, следователно този модел трябва да се промени.

- Предишния път бяха поканени служебни министри в кабинета на Слави. Мислите ли, че е добър ход при нова конфигурация на кабинета да поканят отново някои от тях?

- Да. Хората харесаха този служебен кабинет. Най-простичкото описание на ситуацията в България е, че Румен Радев победи Бойко Борисов. И съвсем логично обществото очаква да има своеобразно продължение на служебния кабинет, тоест негови министри. Едно от предимствата на кабинета на Слави Трифонов е, че той изглеждаше по-силен от кабинета на Румен Радев. Изглеждаше по-служебен от служебния кабинет. И много хора си казаха - защо пък да трябва да има нов служебен кабинет? Мисля, че това бе грешка на Слави и надцениха подкрепата си.На мен следващият кабинет на Слави Трифонов ми изглежда като по-скоро експертен, с някаква програма с основни приоритети. В идеалния случай, както е било преди, те трябва да преговарят дълго, да направят пътна карта, но не виждам как ще стане точно така. Не смятам, че Слави Трифонов е най-диалогичният политически играч на терена. Освен това представете си какъв диалог трябва да води -  "Демократична България" са няколко политически партии, "Изправи се! Ние идваме" са още по-няколко и по този начин диалогът би могъл да се изроди в безкрайно говорене. Такъв възел не може да се разплете, той се разсича - тоест казваш три приоритета, излизат трийсет и три. Патриотите и ГЕРБ го направиха доста добре в по-миналия парламент. Те един месец преговаряха, донякъде по германски образец. И после патриотите си гонеха договорените неща, караха се на ГЕРБ, извиваха им ръцете. Сега не знам дали ще стане така, но за съжаление на реформаторските партии договорените кабинети обикновено са компромисни кабинети, които не могат да действат с кой знае какъв замах, което ще им връзва ръцете. Няма да е лесно това управление, ще търси адхок подкрепа, тоест ще разчита на плаващи мнозинства. Това увеличава цената на ДПС, разбира се. На БСП също.

- Как стои ГЕРБ?

- ГЕРБ и ДПС би трябвало да останат малко повече в политическа карантина. ГЕРБ ще иска управляващите да се мъчат, а ГЕРБ да дава през два часа пресконференции и да ги бъзика.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай