Обсъждат отново дълговете на вероизповеданията

Разсрочването на задълженията ще стане за период от 10 години

Обсъждат отново дълговете на вероизповеданията | StandartNews.com

Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека ще разгледа днес на второ четене промените в Закона за вероизповеданията, внесени от ГЕРБ и ДПС, съобщава Дарик.

След обществената реакция срещу опрощаването на задълженията от 8 млн. лева на мюфтийството към държавата, от ГЕРБ внесоха между първо и второ четене нови корекции в проектозакона. Те предлагат задълженията на Главното мюфтийство да се разсрочат за период до 10 години.

Разсрочването ще стане по модела за търговските дружества. Такава процедура е разписана в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, но тя се отнася за стопански субекти и няма как да се приложи за вероизповедание. Затова подобен текст ще влезе в Закона за вероизповеданията, обясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя уточни, че ще бъдат фиксирани всички основни условия - за срока на отсрочване ще тече лихва, ще се изисква предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване.

Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде оторизирана да издаде акта и да следи начина на изпълнение на погасяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай