"Ню Йорк таймс": Държавна сигурност управлява България

"Ню Йорк таймс": Държавна сигурност управлява България | StandartNews.com

Вашингтон. 24 години след падането на тоталитарния режим на Тодор Живков в България малцина могат да кажат думата "демокрация" без ирония или горчивина. Въпреки че Държавна сигурност официално беше разформирована, на практика тя управлява страната. Това става ясно от материал на "Ню Йорк Таймс", посветен на последните събития у нас.

Българите спечелиха свобода и страната им се присъедини към НАТО И ЕС, но остана бедна и неразвита с малцина богаташи. Повечето от тях са създадени чрез капитализъм, запазен за късметлиите, често свързан с организираната престъпност. Служители на Държавна сигурност пък запазиха влияние, допринасяйки за липсата на яснота и дебат за миналото, се казва в статията.

Много бивши агенти влязоха в частния бизнес и наемаха състезатели по борба със здрави мускули. Техните мрежи, много от които криминални, постепенно завзеха голяма част от законната икономика на България, помагайки страната да стане известна със своята корумпираност, казва Филип Гунев, експерт по корупцията в Центъра за изследване на демокрацията в София.

Изключение от правилото не прави и Църквата. Тя също не се изправи пред миналото си, пише "Ню Йорк Таймс".

Интронизацията на митополит Неофит за патриарх на България трябваше да предизвика гордост и морално обединение в страната, изправена пред вакуум в политическото ръководство и повсеместни икономически проблеми. Вместо това ръкополагането на церемония с византийски блясък, отново напомни, че България никога не се е отърсвала истински от наследството на 40-годишното строго комунистическо управление и от всички двулични действия, свързани с него, пише американското издание.

Църквата не изигра никаква роля за помиряването на неспокойната си страна. Подобно на 11 от 14-те митрополити, които съставляват управлението й, Неофит има досие. То документира или намеква за сътрудничеството му с влиятелната тайна полиция по времето на комунизма, се казва в стятията. Данните за сътрудничество, за което църквата така и не се извини, бяха очаквани, но броят на замесените архиепископи надмина всички очаквания, отбелязва историкът Момчил Методиев.

Също както хората казват, че страната ни е в държавен плен на престъпници и олигарси, установили контрол върху държавата, така църквата е в състояние на държавен плен от митрополити, свързани с полицията на Държавна сигурност, казва Гунев. Тя опровергава това като планира да канонизира мъченици от ерата на комунизма в идните две години, като направи светци няколко души, загинали или хвърлени в затвора заради вярата си сред хилядите вярващи, които са били преследвани.

Можем да очакваме, че ще затворим страницата на комунистическото ни наследство с този много символичен акт, казва Десислава Панайотова от културния отдел на Светия синод. Според повечето българи обаче това няма да рещи проблемите.

Самата идея за меритокрация се провали. Сега хората са свикнали да развиват кариерата си чрез връзки. Това е един от най-вредните дългосрочни резултати от властта на Държавна сигурност, обобщава "Ню Йорк Таймс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай