Няма договорка между ДПС и БСП за гъвкавото пенсиониране

Това заяви социалният министър Хасан Адемов

Няма договорка между ДПС и БСП  за гъвкавото пенсиониране | StandartNews.com

София. Няма договорка за гъвкави форми на пенсиониране при недостиг на стаж и възраст. Това заяви социалният министър Хасан Адемов. Коментарът му е по повод обявената преди ден възможност догодина хората, на които не им достига една година възраст за пенсиониране, да могат да излязат в пенсия по-рано и да получат 85 % от парите за старост. Тази мярка бе оповестена от депутата от левицата Екатерина Заякова, според която тя е съгласувана с ДПС.

В сряда парламентът трябва да гласува промени в Кодекса за социалното осигуряване, една от които е и предсрочното пенсиониране. ДПС вече гласува "въздържали се" при второто четене на законопроекта в социалната комисия и се очаква да не подкрепи предложението на левицата, което първоначално предвиждаше възможност за по-ранно пенсиониране на хората, на които не им достигат две години стаж или възраст. Работодателските организации подкрепят подобна мярка, тъй като тя би помогнала на пазара на труда, коментира Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. Според него в много страни от ЕС има така нареченото ранно пенсиониране при намалена пенсия, от което се възползват безработни над 55-годишна възраст, обикновено с ниска квалификация, които трудно могат да си намерят работа. Освен това подобна мярка отпушва пазара на труда за млади хора, които тепърва започват да си търсят работа, коментира Бранков.

Синдикатите пък се обявиха срещу вдигането с 4 месеца на възрастта за пенсиониране на работниците, които се трудят при тежки условия - първа и втора категория труд. "На фона на отпадането на възрастта за военните, ние няма начин да преглътнем лесно вдигането на годините за пенсия за миньори и други тежки категории труд - заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. - Ще браним правата на миньорите, те не може да бъдат третирани по-зле от военните", заяви Пламен Димитров и призова депутатите днес да замразят и тяхната пенсионна ръзраст. По сметките на синдикатите това ще струва около 9 милиона лева повече за пенсии догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай