Няма конфликт на интереси при Радев

КПКОНПИ не откри нарушения при покупката на жилището му

Няма конфликт на интереси при Радев | StandartNews.com

КПКОНПИ не установи конфликт на интереси по отношение на държавния глава Румен Радев и е прекратила производството по сигнал срещу него в останалата му част. Това става ясно от решение на комисията.

От комисията обобщават сигнала срещу президента, в който се посочвало, че са налице съмнения за конфликт на интереси и облагодетелстване чрез служебно положение на Румен Радев в качеството му на командир на ВВС във връзка с назначаване на Десислава Генчева (в момента Радева) на два щата, въпреки че втория такъв - пиар на ВВС, по правилник трябва да се заема от военизирано, а не от цивилно лице, каквато е тя. В него се казва още, че ВВС е плащало наем на жилище, което обитава Десислава Генчева в София, в което е живял с нея и самият Румен Радев.

Румен Радев е закупил жилище в гр. София през 2010 г. от 143 кв. м. за 168 хил. лв., което е под пазарните цени на имотите за периода в района. През 2005 г. е закупено ведомствено жилище от Министерство на отбраната и едновременно с това, неправомерно е ползвано под наем второ ведомствено жилище. Апартаментът е продаден през 2007 г.

Според комисията в изпратения по електронен път сигнал срещу Радев не са се съдържали данни за нарушение на отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интерес. От КПКОНПИ отбелязват още, че твърденията в сигнала касаят правни действия - сключване на договори за наем и договор за покупко-продажба на недвижими имоти, извършени от Румен Радев в качеството му на физическо лице, участник в гражданскоправния оборот, а не като лице, заемащо публична длъжност. Както и че не е налице свързаност между Радев и Десислава Генчева преди датата на сключване на гражданския брак.

Комисията посочва, че не е установен конфликт на интереси поради липса на частен интерес на Румен Радев или на свързано с него лице.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай