Няма изненада. Парламентът гласува

138 депутати гласуваха

Няма изненада. Парламентът гласува | StandartNews.com

Без изненада приключиха дебатите за избора на правителство, предложено от Росен Желязков и ГЕРБ. Парламентът не даде подкрепа на Желязков за премиер.

След три часа и половина дебати "за" кабинета гласуваха 98 народни представители от ГЕРБ-СДС и ДПС, против бяха 138, двама се въздържаха - по един от ДПС и ПП-ДБ. 14 депутати от ДПС гласуваха против Росен Желязков, с което нарушиха решението на групата си.

Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за". 

Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха "против", а един се въздържа.

От "Възраждане" всички 38 народни представители бяха "против".

"Против" гласуваха и  всички присъстващи 17 депутати от "БСП за България".

Против гласуваха и всички 16 депутати от ИТН и 13-те народни представители от "Величие".

Двама независими народни представители бяха "против". 

Депутатите в 50-ото Народно събрание отхвърлиха номинацията на Росен Желязков за премиер. Това означава, че пълният състав на проектокабинета изобщо не следва да бъде гласуван, обяви председателят на парламента Рая Назарян и секунди по-късно тя закри днешното заседание.

В понеделник Желязков получи от президента Румен Радев папката с първия проучвателен мандат и веднага го върна изпълнен, като обяви структурата и състава на предлагания от него Министерски съвет, който включваше един вицепремиер и 19 министри.

В същия ден президентът Румен Радев издаде указа, с който предлага на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай