Няма да вдигат данъци заради новия дълг/ОБНОВЕНА/

Възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на 2020 и началото на 2021 г., заяви Горанов

Няма да вдигат данъци заради новия дълг/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на 2020 и началото на 2021 г., заяви Горанов

Не се разглежда сценарий за промяна в данъчната политика заради новия дълг от 10 милиарда, който кабинетът взема, за да се справи държавата с кризата вследствие на коронавируса у нас. В криза увеличението на данъците не е добър съветник, заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет. И допълни: „Когато стопанският живот страда, натоварването с допълнителни тежести няма да подобри състоянието му”. Горанов съобщи, че дългът ще се плаща от бюджета, без да се увеличават данъците.

ВИЖ ОЩЕ: Кабинетът предлага: До 10 милиарда лева нов дълг

Разглеждат се всички възможности – и за външен, и за вътрешен дълг, каза Горанов.

Разработили сме 3 сценарии за бюджета, за да осигурим допълнителни фискални буфери. Предложили сме по-висок лимит на държавния външен дълг - от сегашните 2,2 млрд. лева до 10 млрд. лева. Очакваме дефицит в края на годината от 3,4 млрд. лева, обясни Горанов. Тай залага на най-песимистичния вариант, за да е подготвена държавата за най-тежката криза и за да се запази функционирането на системите на държавата до края на годината. Според него в края на годината се очаква спад на икономиката с 3%. Възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на 2020 и да продължи през 2021 г., заяви Горанов. Другите два варианта разработени от финансовото министерство са за нулев ръст на икономиката и за минимален растеж от 0,7 на сто.

Предварително предвидените ръстове в годишния Закон за бюджета няма да се реализират.

Фискалната рамка, която се предлага, е следната: намаление на приходите с 2 милиарда и 440 милиона и увеличение на разходите с 1 милиард и 70 милиона лева, съобщи министърът. „Тези 70 милиона са за допълнителни лихвени разходи свързани с увеличението на лимита по държавния дълг и 1 милиард допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на ДОО за финансиране на Фонд „Безработица“. Предложили сме и увеличение на лимита на държавния дълг, за да осигурим финансиране на дефицита, като общият размер на дефицита в бюджета за 2020 година се очаква да достигне 3,5 милиарда, което е около 3 % от БВП“, обясни Владислав Горанов.

Предварителните оценки сочат, че безработицата ще се увеличи с около 2 пункта, но всичко зависи от това колко дълго ще продължи кризата, каза още финансист № 1. Днес той ще предложи на Народното събрание измененията в закона за бюджета. Говорил съм с партиите от управляващата коалиция, те подкрепят този подход. Надявам се и на по-широка подкрепа, заяви Горанов и допълни, че в бюджетна комисия ще разговаря и с опозицията в парламента.

По отношение на фирмите, които ще получат държавна подкрепа по схемата 60:40 за заплати, Горанов поясни, че Агенцията по заетостта ще разглежда заявките казус по казус. Възможно е и фирми, регистрирани след март 2019 г. (например през април) да получат помощ, ако са претърпели спад в производството над 20 %.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай