Ефект 0 от похарчени 815 млн. за ромска интеграция

Публично финансиране за мерки, които имат етнически профил, няма

Ефект 0 от похарчени 815 млн. за ромска интеграция | StandartNews.com

За периода 2008-2018 г. за интеграция на ромите са похарчени над 815,5 млн. лева от държавния бюджет и от външни фондове, а ефектът от това е нулев, оплака се днес вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Той съобщи това при откриването на заседанието на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, на което представя проекта на Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който е председател на Съвета, уточни, че публично финансиране за мерки, които имат етнически профил, няма. Ние дори не знаем етническия профил на ползвателите на мерките, финансирани със средствата от държавния бюджет и от Европейския социален фонд, защото българската администрация не събира данни за етническа принадлежност, изтъкна Дончев и допълни, че в този смисъл сумата, посочена от вицепремиера Каракачанов, е обобщена за интеграционни мерки за групи със социални затруднения и подчерта, че това не са пари, инвестирани за определено малцинство.

Вицепремиерът Каракачанов посочи, че досегашната интеграционна философия е сбъркана, защото според него е видимо, че мерките през НПО, медии и институции не са довели до реална интеграция на това население и през образованието то да стане равноправно на пазара на труда. Той подчерта, че е нужно законът да бъде еднакъв за всички и изтъкна, че реалната интеграция означава тези хора да приемат положението, че в България има закони, Конституция и права на други граждани, както и че човешкият живот е ценност. По думите на Каракачанов досегашната философия е целяла да ни накара да свикнем с това, което се случва. Затова, според мен, една концепция, която би довела до реални мерки на държавните институции, ще е в полза на всички, заяви Каракачанов и подчерта, че в проекта на документ не е бил влаган етнически смисъл, когато се говори за някои от мерките, защото според него е факт, че не само представители на този етнос са дезинтегрирани и необразовани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай