Събота,

НС гласува последни промени в Изборния кодекс

От: Редактори -
A
A
A

Депутатите ще гласуват на второ четене промените в Изборния кодекс, предвиждащи връщането на стария праг при преференциалния вот. Това ще се случи на първото за седмицата пленарно заседание.

Новите текстове предвиждат да се върнат старите правила – 7% праг на парламентарните и местните избори и 5% на изборите за депутати в Европейския парламент. Законодателната инициатива е на ГЕРБ, а решението за нея дойде след заседание на Изпълнителната комисия на партията. То бе провокирано от широкото обществено недоволство, породено от чувствителното завишаване на праговете с промените на кодекса през месец февруари.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще гласуват и решение за удължаване срока на действие на Временната анкетна комисия, която проучва изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство. Проекторешението предвижда срокът на действие на комисията да бъде удължен с три месеца.

На гласуване ще бъдат подложени още промените в Закона за банковата несъстоятелност и Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички